Langkau ke kandungan utama

Tan Ju Lin

Tiga hari selepas SPM, aku mengikut makcik aku ke Kuala Lumpur. Aku berpeluang untuk menjadi kerani sementara di Arab-Malaysia Securities Sdn. Bhd., sebuah syarikat saham. Aku bekerja di tingkat 17, menara Arab-Malaysia di Jalan Raja Chulan, di tengah-tengah Kuala Lumpur. Suatu pengalaman yang tidak dapat dilupakan.

Turut sama bekerja sebagai kerani sementara di pejabat tersebut adalah seorang gadis cina yang juga baru lepas selesai peperiksaan SPM. Sejak awal lagi kami jadi kawan baik. Kawan yang amat baik. Nama dia, Tan Ju Lin. Orangnya sangat peramah dan petah berbual dalam Bahasa Malaysia.

Ju Lin (seperti yang aku selalu panggil dia) adalah orang pertama yang belanja aku kek semasa hari lahir. Aku masih ingat, kek pandan yang dibeli di sebuah kedai kek bersebelahan bangunan pejabat. Kami makan berdua kek 1/2 kilogram. Memanglah tak habis. Dia juga berikan aku sebuah mixed-tape. Sungguh menarik. Salah sebuah lagu dalam tape tersebut adalah nyanyian Ju Lin sendiri diiringi dengan irama piano yang dimainkan Ju Lin. Oh, dia memang pandai main piano. Sayangnya tape tersebut sudah lama hilang. Kalau ada pun, mungkin sudah rosak.

Ju Lin lebih awal berhenti kerja untuk menyambung pelajaran dia di Kolej TAR. Namun, sempat juga aku mengajar dia subjek Bahasa Malaysia untuk kertas Julai. Jadi beberapa kali aku pergi ke rumah dia di Cheras untuk mengajar. Emaknya amat baik dan pemurah.

Lama kemudian hubungan kami terputus. Aku kembali ke Kuala Kangsar sebelum menyambung belajar di UiTM Shah Alam. Ju Lin sibuk dengan kelasnya.

Kali terakhir kami bertemu adalah sekitar penghujung penghujung pertengahan 90an semasa Ju Lin bekerja di Prudential KL Plaza. Selepas itu tiada lagi berita dari dia.

Sehingga semalam.

Aku sengaja mencari di internet kalau-kalau terjumpa nama Ju Lin di mana-mana. Aku pernah lakukannya dulu tetapi tidak serius. Tetapi kelmarin aku agak serius dan akhirnya aku temui Facebook Ju Lin. Terus aku hantar mesej untuk memohon kepastian.

Memang sah, pemilik akaun Facebook tersebut tidak lain tidak bukan, Tan Ju Lin. Aku amat-amat gembira. Begitu juga Ju Lin. Ju Lin sudah ada dua orang cahaya mata. Sudah besar panjang pun.

Perkara pertama yang Ju Lin beritahu adalah betapa dia rindukan masa-masa kami selalu berbual dulu. Ya, aku rasa begitu juga. Kami berbual sepanjang masa mengenai apa saja. Kalau ada kesempatan waktu dan ruang, insyaAllah aku akan cuba bertemu dengan Ju Lin dan keluarganya. Pasti menarik. 

Misi seterusnya, kak angkat aku, Kak Rafizah. Aku terima mesej dari seorang sahabat, beliau tahu di mana Kak Fizah berada. Jadi, tunggu.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…