Langkau ke kandungan utama

Layan Sebaiknya

Bila kita kerja dikelilingi bos-bos, satu perkara yang kita perlu sedar, kita tidak perlu terlalu uptight hingga tidak boleh bernafas. Relaks. Tenangkan fikiran dan kamu akan dengar kadang-kadang mereka penuh dengan lawak jenaka dan pandang-pandangan yang tak masuk akal. Waktu itu, kamu layankan saja suasana. Bos itu manusia, bukan harimau.

Kemudian banyak-banyak bersabar. Paling penting. Kalau kamu di tengah-tengah dengan jari jemari di keyboard mendengar setiap apa yang mereka perkatakan dan apa yang perlu di taip, kamu kena faham ada ego dalam diri mereka. Ikutkan saja walaupun kamu tahu ada jalan yang lebih mudah. Belakang nanti baru kamu perbetulkan. 

Jangan juga pelik kalau tiba-tiba bos kamu bertanyakan mengenai fail atau dokumen lama yang mungkin lebih tiga atau empat bulan dulu disimpan. Bos kamu mungkin tiba-tiba baru teringat dan pada fikirannya perkara itu baru semalam berlaku (maklumlah dengan kesibukkan mereka). Kamu usahakan lah untuk mencarinya sehingga ditemui. Kalau tidak kamu temui, kamu reka sendiri atau kamu pergi mengaku kamu tidak temuinya.

Jangan pelik juga kalau tiba-tiba bos hulurkan ke tangan kamu not RM50 sebanyak dua keping dan disuruhnya kamu membeli makanan dan dijamukan bersama rakan-rakan kamu. Ada kalanya mereka sebaik begitu. Kamu beli saja apa makanan kegemaran bos dan termasuk sebungkus untuk dia kerana sekurang-kurangnya dia dapat makan bersama kamu dan berbual-bual bersama kamu dan rakan-rakan lain.

Begitu, apa susah sangat hendak hadapi bos? Masih lagi kata aku orang bos? Bodoh!

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…