Langkau ke kandungan utama

Perak!

Anak Perak seorang ini cakap,

"Adakan Pilihanraya Balik!"

Kamu fikir kamu boleh sesuka hati jual beli undi rakyat? Tidak kira siapa kamu, kamu memang tiada maruah. Patutnya di tembak dengan senapang gajah (sambil mendepa tangan gaya P.Ramlee dalam Ali Baba Bujang Lapok).

Perbuatan melompat parti adalah perbuatan yang amat hina dan tidak boleh diterima dalam apa jua keadaan. Ianya tidak lebih menunjukkan pelompat parti itu seorang yang oportunis. Sentiasa cuba mencari jalan untuk kepentingan diri sendiri. Kamu malang sungguh, orang-orang Bota dapat wakil seperti mamat sekor tu.

Peduli apa mana pihak yang akan menang bila buat pilihanraya balik. Janji rakyat ini yang paling berhak memilih wakil mereka. Bukan wakil mereka melompat kesana kemari ikut sedap hati. Ahli politik begini adalah ahli politik bodoh dan kamu yang menyokong mereka juga adalah bodoh dan bebal. Biar, aku kurang ajar. Tapi sedar sikit, jangan asyik tidur dalam tempurung saja.

Nanti kalau diadakan semula pilihanraya negeri Perak dan kalau mana-mana pihak menang, okay, aku terima. Ianya adil begitu. Cuma...

Semasa pilihanraya, aku sarankan adalah menjadi suatu JENAYAH sekiranya menggunakan agensi kerajaan untuk berpolitik. Menjadi suatu JENAYAH juga sekiranya mengumumkan pakej-pakej imbuhan (skim bantuan nelayan, skim bantuan petani, subsidi warga miskin dan lain-lain) kerajaan persekutuan yang wajib diberi bila-bila masa. Itu JENAYAH paling besar. Menggunakan harta negara untuk berpolitik. Juga, jadikan suatu JENAYAH apabila memburukkan orang lain yang bertanding. Semua yang membuatkan suasana pilihanraya jadi tidak adil dan berat sebelah adalah JENAYAH. Guna polis untuk jadi eskot menteri kesana kemari semasa berkempen juga adalah JENAYAH. Takkan polis tak tahu kot?

Semua kesalahan JENAYAH ini wajib kita hukum seberat mungkin. Mereka ini tidak ubah sebagai pengkhianat negara yang melakukan pengkhianatan terhadap Agong, raja-raja dan rakyat. Wajibnya kalau jumpa mereka yang melakukan perkara ini, baling saja kasut kearah mereka. Biar tidak kena sekalipun, kita cuma hendak menyatakan bahawa mereka tidak ubah seperti George Bush yang amat-amat dibenci itu.

Ya, aku marah sangat dengan suasana politik di Malaysia dan di Perak sekarang. Tidak boleh ke berhenti berpolitik sekejap dan tolong selesaikan masalah ekonomi negara ini. Itu lebih penting tau tak. Kalau kamu masih juga hendak berpolitik, kamu sebenarnya tidak lain tidak bukan adalah penyangak yang sebenar cuba mencuri hasil-hasil milik rakyat. Pangkat kamu dalam politik itu hanya satu, untuk mengumpul kekayaan. Rakyat yang semakin hari semakin kerap kedengaran diberhentikan kerja hanya boleh ternganga memerhatikan telatah ahli politik.

Berhenti berpolitik lah oi! Buat kerja (aku ingat bunting BUAT KERJA! yang terpasang di Palace of Justice tu sudah hampir setahun atau mungkin lebih di situ. Buta ke?). Buat kerja! Selesaikan masalah rakyat. Orang sudah muak berpolitik.

Orang nak duit untuk beli kuntum-kuntum bunga ros yang bakal dihadiahkan kepada kekasih di hari Kekasih nanti... Hehehe. Jimat duit aku, tiada orang yang boleh aku berikan ros.

p/s : aku masih marah dengan ahli politik.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…