Langkau ke kandungan utama

Seharian

Awal pagi sudah ke Hulu Langat. Bagus juga hujung-hujung minggu mencari destinasi yang jarang dilalui. Tiba di resort, bermula program jungle trekking bertujuan untuk melihat laluan yang bakal digunakan oleh peserta kursus. Agak menarik laluan ini berbanding di Cameron Highland. Laluan agak landai tetapi melihat keadaan hujan yang sering tiba setiap hari, aku pasti ianya akan mencabar. Ada pacat. Cuma, masih belum kena. Aku cakap masih belum kerana sejak masuk hutan dari sekolah dulu hingga sekarang, masih belum kena gigitan pacat. Itulah kenyataannya.

Permandangan hutan dan laluan yang bakal ditempuhi adalah cantik dan tenang. Aku rasa lebih 100 keping gambar sempat aku rakam dengan 400D aku. Bahayanya juga, aku redah air dengan kamera tersebut tanpa apa-apa alatan kalis air. Nasib baik semasa kursus nanti aku takkan jaga laluan yang ada air tersebut. Aku tertinggal kabel di pejabat, jadi tidak boleh aku upload gambar-gambar yang sempat aku rakam semasa jungle trekking siang tadi.

Kemudian makan durian. Aku sudah lupa kali terakhir aku menjamah isi durian. Rasanya sudah terlalu lama hingga aku tidak tahu lagi bagaimana nikmat durian. Lalu setelah selesai kerja, kami dihidangkan dengan durian kampung, dari Linggi. Sungguh sedap. Kononnya mahu kawal pemakanan dan makan seulas dua, sekadar merasa. Akhirnya aku makan hampir 10 ulas.

Tiba di rumah, kepenatan dan kepanasan dek bahang durian.

Catatan tipikal penulis blog. Hehe.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…