Langkau ke kandungan utama

Untuk Saat Ini

Sepatutnya, lama tadi aku sudah tidur. Esok siang hingga malam ada aktiviti yang amat-amat membosankan. Bengkel. Bengkel yang bakal menyibukkan aku dari sekarang hingga sekurang-kurangnya September nanti, kalau tidak lebih lagi.

Tetapi dek penangan menonton rakaman semula perlawanan Liverpool vs Chelsea (hanya ingin menonton kembali jaringan Torres) dan entah kenapa, terus melekat hadapan peti TV menyaksikan telatah P.Ramlee dan A.R Tompel dalam Ahmad Albab. Aku tidak pernah bosan menonton filem-filem P.Ramlee. Begitu juga melihat jaringan hebat Torres.

Dan sekarang, bila jam hampir 2 pagi, aku masih menulis baris-baris ini.

Aku perlu menulis (sekurang-kurangnya buat beberapa ketika ini) kerana ada yang mahu membaca di kala bosan (mungkin). Namun seperti yang aku katakan, Februari ini tidak akan sekerap Januari. Mungkin idea semakin buntu. Atau terlalu memikirkan mengenai kerja dan apa yang belum dilakukan lagi.

Sehingga lewat petang di hari cuti siang tadi aku masih berada di pejabat menyiapkan beberapa kerja. Ada yang masih tertangguh namun ianya bukan berpunca dari kelewatan aku. Maklumat masih belum diperolehi dan aku akan sibuk sepanjang hari siang nanti. Entah bila boleh aku siapkan kerja.

Kemudian aku terfikir, kenapa aku yang terlebih sibuk sedang orang yang membuat kerja yang sama dengan apa yang aku lakukan langsung tidak hirau mengenainya. Aku perlu contohi mereka. Tidak pedulikan kerja di waktu cuti. Cuti adalah cuti dan wajarnya aku abaikan hal-hal kerja. Begitu? Kalaulah senang begitu.

Senang kalau tidak terlalu memikirkan mengenai banyak perkara. Tetapi itu bukan aku kalau tidak bermain dalam otak ini sejuta persoalan. Sebab itu rambut-rambut di kepala semakin memutih. Tua sebelum usia.

Sudahlah, kamu boleh buat kerja lain. Selamat Malam.

Ulasan

  1. Anda tidak bersendirian. Ramai diluar sana termasuk juga yang membuat ulasan ini adalah diantara yang sentiasa memberi nilai tambah pada tugas yang diamanahkan. Selalulah kita ingat, ganjaran itu tidak semesti dapat di mayapada ini. Tugas yang dijalankan dengan ikhlas dan bersungguh-sungguh mendapat imbalan di hari akhir kelak.

    BalasPadam

Catat Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…