Langkau ke kandungan utama

Mendemokrasikan Demokrasi

Aku berharap Angkatan Tentera akan bebas daripada pengaruh politik, seterusnya mempertahankan maruah mereka sebagai tunjang pertahanan negara. Bila tiba waktu angkatan tentera menyebelahi mana-mana pihak dalam politik, maka waktu itu kita perlu gementar dan ketakutan menghadapi bencana yang mendatang.

Ya, angkatan tentera perlu setia kepada kerajaan dan pemerintah, tetapi bukan setia kepada parti politik yang memerintah. Jangan jadi terlalu bebal untuk tidak memahami perbezaannya.

Sebenarnya, aku berharap Polis dan mana-mana anggota keselamatan juga bersifat sedemikian. Bebas daripada pengaruh politik dan bertindak sebagai tunjang keselamatan negara dan penduduk di dalamnya. Saat politik cuba dan berjaya menguasai cabang keselamatan dalam negara ini, maka saat itu kita sudah tiada kebebasan dalam erti kata sebenar demokrasi.

Polis, tentera dan semua cabang keselamatan negara tidak boleh dijadikan alat atau aset mana-mana parti politik. Kalau ianya berlaku, suasananya tidak banyak berbeza dengan rejim yang pernah dan sedang wujud di dunia ini. Mereka sepatutnya berada di luar politik dan hanya berpaksikan rakyat di dalam sesebuah negara.

Menggunakan pengaruh politik untuk menguasai cabang keselamatan negara tidak ubah seperti membunuh demokrasi. Tulisan ini berbaur pembangkang? Tidak. Jauh sekali. Kalau kita memegang idealisme demokrasi, kita sepatutnya faham.

Kita sepatutnya sedar demokrasi berasal daripada perkataan Greek, demos - rakyat dan kratos - kuasa; kuasa rakyat. Ianya bermaksud kita, sesiapa saja rakyat dalam sesebuah negara adalah berkuasa dalam negara ini, dalam menentukan hala tuju negara ini. Bukan terletak kepada mana-mana parti politik, apatah lagi mana-mana individu dalam politik. Mereka, individu dalam parti politik adalah wakil kepada suara kamu untuk didengari. Manakala parti politik adalah saluran kamu untuk melaungkan suara kamu. Apabila seseorang itu dilantik menjadi suara sesuatu komuniti, maka beliau harus bertindak sebagai suara keseluruhan komuniti itu, bukan mewakili pihak yang memilih beliau sahaja.

Sebab itu juga aku tidak suka gaya politik yang ada sekarang. Cara kita menentukan arah tuju negara ini adalah bergantung sepenuhnya kepada parti politik yang diberi kuasa untuk memerintah. Maka cuma suara wakil dan penyokong parti politik tersebut sahaja yang didengari, manakala suara orang yang tidak menyokong parti politik itu dipanggil pembangkang; lalu tidak perlu dipedulikan.

Buka mata, buka minda dan buka hati. Fikir dengan lebih jelas.

Ulasan

  1. Politik makin teruk sebab ia dah jadi cabang karier.. bila karier ni maknanya periuk nasi la. semua nak jaga periuk nasi..mempertahankan dari dirampas/ditabur pasir. Besar periuk maka besarlah juga keraknya..

    Yang penting kena pasti menang sebab nak pastikan banyak mulut dapat makan nasi berpinggan-pinggan nanti.

    :)

    BalasPadam

Catat Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…