Langkau ke kandungan utama

Putrajaya & Pantai Kelanang In HDR

Aku guna Photomatix 3 untuk hasilkan semua gambar di bawah. Gambar di Putrajaya aku sengaja timbulkan efek yang berbeza dan sedikit tambahan efek Warmify dan Saturation dalam Picasa. Untuk suasana di pantai Kelanang, aku cuma guna teknik HDR dan set kepada mod Clear Sky sahaja.

Permandangan matahari berlabuh di Putrajaya. Aku sengaja timbulkan mood 'berapi' kerana melihat lingkaran awan seperti kepak burung. Seperti, "matahari sedang terbang pergi..."

Selepas aku selesai menyiapkan HDR untuk kedua-dua gambar masjid Sultan Mizan, Putrajaya ini, baru aku sedari bahawa sudut gambar agak kurang sempurna. Mulanya aku fikir ianya disebabkan kesilapan aku. Kamu lihat masjid seperti tidak sepenuhnya difokus dalam ke dua-dua gambar. Sebenarnya, kalau aku fokus pun, ada pokok yang menghalang permandangan. Jadi aku biarkan saja masjid dalam keadaan seperti "ada sambungan yang lebih panjang dibelakangnya". Aku suka dengan 'glow' pada atas kubah masjid dalam gambar di atas. Kalau difantasikan, masjid ini seperti "menghalau" cahaya berapi di hadapannya. Fantasi akulah...

Tiada huraian untuk gambar ini. Aku cuma mahu hasilkan HDR yang lebih bersih daripada gambar di atasnya.

Manakala gambar pantai Kelanang (Banting) yang aku sudah buat proses HDR adalah bertujuan untuk menunjukkan mood sebenar di pantai tersebut. Puncanya kerana aku tidak ada filter pada lensa kamera untuk memudahkan aku mengambil gambar. Aku fikir HDR sebenarnya boleh membantu 'membersihkan' suasana sebenar gambar sesuatu lokasi yang terlebih cahaya matahari.Biasanya di akhir tulisan aku akan kata aku perlu lebih banyak belajar. Memang perlu. Semenjak beberapa hari ini, aku gembira dengan kerajinan dan skil fotografi yang aku hasilkan. Ada fotografi potret yang benar-benar menarik dan mendapat pujian rakan-rakan. Aku tidak pernah rakam gambar potret dengan baik. Itu hakikatnya.

Dan untuk beberapa ketika, aku jadi begitu 'mesra' dengan Canon 400D aku. Mungkin kerana beberapa ketika sebelum itu aku merungut mahu membeli kamera yang lebih baru. Rasanya Canon 400D aku sedang menunjukkan kepada aku kemampuan sebenar beliau.

Bagus... Esok ke mana pula?

Ulasan

 1. salam bro..

  memang kubah tu berkilau waktu mlm..

  dari jauh tengok mmg cantik kilauan tu..

  pernah gk amik gmbr dr balkoni rumah

  http://naman0807.blogspot.com/2009/09/yang-pertamacubaan-pertama.html

  BalasPadam
 2. Salam.. a ah. Tau tu. Tapi entah bila nak rakam shot malam di Putrajaya. Tunggu rajin.

  BalasPadam

Catat Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…