Langkau ke kandungan utama

Kaca Jadi Permata, Seterusnya

Kemudian dia bertanyakan kisah hidup aku.

Lalu aku ceritakan apa yang telah berlaku seminggu lalu, di mana aku temui 'kegagalan' dalam memenangi hati seorang yang aku harapkan. Aku luahkan baris demi baris, ayat demi ayat yang terkisah di hari itu. Aku kemudian berkata,

"Tidak mengapalah. Mungkin bukan keizinanNya untuk aku memiliki gadis itu."

Aku teruskan lagi cerita, bagaimana 10 minit sebelum aku luahkan perasaan itu, aku pasti aku akan temui kegagalan. Aku sudah melihat apa yang berlaku. Cuma aku tetap luahkan hanya kerana kalau tidak aku lakukan sekarang, sampai bila-bila aku tidak akan lakukannya. Kemudian hari nanti, pasti penyesalan yang timbul.

Tiba-tiba sahabat (si ibu tunggal tadi) bersuara,

"Dia tidak berkata tidaklah, awak."

Aku terpaku, buntu.

"Dia cuma belum bersedia untuk laluinya lagi sekarang." Sambung sahabat lagi.

Benar. Itu hakikatnya. Dia masih belum mahu laluinya sekali lagi setelah apa yang masih baru terjadi terhadap dirinya.

Ah, bebalnya aku. Kenapa aku sebegitu cetek menafsirkan segala belum dan tunggu itu sebagai TIDAK? Sahabat pula kini menjadi penasihat dan memberikan kata-kata dorongan untuk aku. Aku terharu dan pada masa yang sama, teruja. Aku lihat pintu yang aku sangka tertutup tempohari, kembali terbuka (walaupun sebenarnya ia tidak pernah tertutup langsung).

"Awak perlu berusaha lebih bersungguh-sungguh. Jangan berputus asa. Saya pasti kalau dia dapat lihat isi hati awak nanti, dia akan terima awak." Nasihat sahabat.

"Saya perempuan, awak. Saya tahu hatinya. Takkan dengan tiba-tiba dia mahu berkata, YA." Sambungnya lagi.

"Sudah pasti dia tergamam dengan keadaan yang sedang dilaluinya ketika itu. Awak berterus terang begitu, sudah pasti dia terkejut."

Aku yakin, ketika itu aku terasa segala kenaifan aku mengenai hubungan antara manusia terserlah luas. Sahabat memberitahu jalan dan liku yang perlu aku tempuhi untuk memenangi hati si dia. Dia ulang apa yang aku ucapkan padanya setiap masa,

"Awak perlu bersabar."

Ya. Si dia tidak berkata TIDAK. Dia berkata, dia masih belum bersedia. Idan, kamu sungguh naif.

Ulasan

Catat Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…