Langkau ke kandungan utama

Kamu Keliru, Aku Lebih Lagi

Ada antara kita yang hatinya sentiasa panas atau mudah panas. Baris demi baris dalam perbualan di YM, mengadu mengenai betapa marahnya terhadap orang lain. Bila aku kata,

"Sabarlah, tidak guna marah. Ianya takkan membawa apa-apa faedah."

Jawapan daripadanya begitu mudah.

"Saya sabar. Tapi..." dan seterusnya akan tetap diceritakan kemarahan dan kebencian terhadap orang lain.

Aku pernah berkata kepada sahabat, sabar itu tiada hadnya. Kita sendiri sebenarnya membataskan tahap kesabaran kita. Itu semua permainan psikologi diri kita sendiri. Sejauh mana kita mahu benarkan diri kita diuji.

Sehari dua ini, aku ditanya bagaimana keadaan aku dan ada juga yang memujuk agar aku bersabar dengan apa yang telah berlaku. Jawapan aku mudah. Tidak ada apa yang hendak disedihkan dan tidak ada apa yang hendak dimarahkan. Hidup perlu diteruskan, sama ada kamu suka atau tidak.

Susah sangat hendak percaya, aku tidak berasa apa-apa akibat daripada apa yang telah berlaku tempohari? Kamu perlu tahu, aku sudah bersedia untuk itu semua. 10 minit sebelum itu, aku sudah tahu jawapannya. Aku cuma mahu ia dijelaskan sendiri di telinga aku.

Kemudian ketika dalam perjalanan pulang selepas selesai semua itu, aku memujuk diri agar bersedih. Atau sekurang-kurangnya berasa kecewa. Aku cuba mendesak diri aku melakukan itu semua. Tetapi tidak ada apa yang berlaku. Aku berhenti rehat di McDonald's, pesan segelas besar Milo ais dan McFlurry Oreo Mudpie, aku duduk di sebuah meja, minum dan menjamah ais krim sambil membaca National Geographic.

Aku pulang ke rumah selepas itu tanpa berasa apa-apa. Tiada apa yang perlu dirasakan.

Mungkin, aku sudah sampai di satu tahap di mana, kecewa dan sedih itu sudah tidak membawa apa-apa makna. Ianya setakat kecewa dan sedih. Itu saja. Sepanjang hari tadi, aku berbangga kerana aku tidak bersuara sepatah kata kepada sesiapa pun, kecuali ketika memesan makanan. Dan aku tidak berasa sunyi.

Itu merisaukan aku. Aku berada di dalam keadaan dimana aku berasa selesa. Apa jua usaha untuk mengubah keadaan itu aku fikir ianya tidak berbaloi dan tidak bermakna. Seperti kamu merenung ke ruang kosong dan kamu nampak cuma ruang kosong, dan kamu berasa okay terhadap itu semua.

Hakikatnya, sebelum kelmarin, aku sudah amat bersedia untuk berubah. Mahu menuju ke suatu arah yang berbeza berbanding dengan apa yang sedang aku lalui sekarang. Tetapi sekarang, setelah semua yang dihajati itu tidak menjadi kenyataan, aku tidak berasa rugi atau berasa apa-apa sekalipun. Pelik. Orang lain juga berkata begitu; pelik. Tetapi itulah realitinya.

Mungkin, ini masih bukan masa aku. Aku tidak tahu bila masa itu akan tiba. Tetapi sekarang, ianya masih belum tiba. Perlukah aku terus mencari? Jauh di sudut hati, aku berkata tidak. Kamu pastinya akan berkata, teruskan mencari. Jauh di sudut hati juga berkata, hidup aku sekarang adalah 'mencukupi'. Menakutkan. Aku tidak mahu berakhir dengan tidak memiliki apa-apa pun. Aku mahu sekurang-kurangnya ada sesuatu untuk dihargai. Tetapi hati ini berkata, semuanya okay. Kenapa?

Mungkin aku perlu lakukan Bungee Jumping untuk buktikan sesuatu.

Ulasan

  1. wah.
    ianya sangat dasyat untuk menjadi kamu, tahap kamu, keadaan kamu.

    dan sy juga mengimpikan tahap itu; cukup selesa.

    BalasPadam
  2. Mungkin saya adalah seorang Jedi. Hehehe.

    BalasPadam

Catat Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…