Langkau ke kandungan utama

Teringin Memberi Alasan

Tengah malam buta ini, aku teringin menjamah roti canai...

Oh well. Tunggu esok saja.

Aku sedari, bukan aku yang lari. Mungkin kerana takutkan ianya berulang lagi. Tetapi tidak mengapa. Biarkan saja. Aku tidak mahu mengejar. Ada banyak perkara lain yang aku mahu lakukan.

Seperti membawa akuarium kecil ke pejabat, contohnya. Sudah hampir sebulan akuarium dibeli dan dihuni oleh dua ekor ikan, aku masih belum bawa ke pejabat untuk di letakkan di tempat yang sepatutnya. Aku fikirkan mengenai masa ditinggalkan. Sepanjang Februari ini, banyak cuti di penghujung minggu. Pastinya akuarium akan ditinggal tanpa di jaga sepanjang waktu itu. Jadi, mungkin sehingga penghujung Februari, aku biarkan saja ianya di rumah.

Aku juga perlu bayar bil broadband. Entah kenapa, tempohari semasa di The Mines dengan waktu terluang yang cukup banyak, aku terlupa untuk melakukannya. Harapnya esok ia masih boleh berfungsi. Kalau tidak, blog aku sendiri tidak boleh diakses akibat jerangkap tapisan server pejabat. Ya, blog aku adalah antara blog yang ditapis di pejabat. Jangan tanya aku kenapa. Tanya mereka sendiri.

Sudah pastinya juga, aku perlu siapkan rekacipta buku laporan tahunan terbaru jabatan. Aku sudah siapkan dua, secara kasar. Aku perlu siapkan beberapa lagi untuk memberi pilihan yang lebih banyak kepada orang atas untuk memilih.

Seperti yang aku kata, aku punyai banyak perkara untuk dilakukan daripada memikirkan hal yang berkait soal hati. Ya, aku tahu semua perkara itu sekadar trivial. Aku juga tahu ianya sekadar alasan untuk menyedapkan perencah baris-baris ayat yang kamu baca. Namun, aku masih tidak perlu fikir mengenai hal lain.

Teringinkan roti canai menyebabkan perut masuk angin.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…