Langkau ke kandungan utama

Berbasikal Lagi

Hari kedua berbasikal, aku teruskan niat untuk memperbaiki catatan masa yang aku lakukan semalam, 54 minit untuk satu pusingan pulau utama (core island). Aku anggar aku boleh cantas sekurang-kurangnya 5 minit masa tersebut.

Aku mulakan kayuhan lebih awal kerana risau hujan akan turun menjelang lewat petang.

Permandangan jambatan gantung monorel yang sudah lama siap tetapi belum berfungsi. Membazir.

Masjid besi dilihat di tengah-tengah antara dua tiang jambatan gantung monorel. Sungguh unik.

Pembangunan pencakar langit sedang sibuk dijalankan di Presint 4. Bangunan sebelah kanan sekali bakal menjadi bangunan tertinggi di Putrajaya, dengan ketinggian 38 tingkat. Belum pasti agensi mana yang akan ditempatkan di situ.

Permandangan PICC dan empangan dari seberang tasik.

Sudut pandangan yang berbeza untuk gambar bangunan dalam pembinaan tadi. Tertarik dengan kren yang berada di puncak bangunan. Nampak seperti senjata perang!

Sudut pandangan lain di tepi tasik (bahagian belakang) yang jarang aku lihat atau peduli.

Berhampiran dengan Bangunan PjH (Putrajaya Holdings) ada sebuah air pancut yang berfungsi sendirian. Untuk sampai ke tempat ini agak sukar sekiranya cuma berjalan kaki. Sebelah kanan air pancut adalah tapak projek sebuah hotel yang terbengkalai sejak beberapa tahun. Jangan tidak tahu, di Putrajaya juga ada projek yang terbengkalai.

Akhirnya bila tiba di tempat mula, aku melihat cacatan masa yang dilakukan adalah 40 minit. 12 minit sudah aku cantas dari masa asal semalam. Kira cukup okay.

Mulanya aku mahu terus berkayuh. Tetapi memandangkan langit semakin gelap, awan semakin tebal dan guruh semakin kuat berbunyi, aku segara bergerak kembali ke pejabat. Hari ini lebih penat daripada semalam. Namun, aku jauh lebih puas hati hari ini.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…