Langkau ke kandungan utama

Robohkan Batasan Hidup

Ada waktunya, kamu akan temui manusia yang hidupnya sentiasa berselindung di sebalik realiti sebenar. Mereka ini adalah orang yang baik, secara sifat dan nalurinya. Tetapi keadaan dan sejarah hidup mereka tidak mengizinkan mereka berlaku jujur dalam erti kata sebenar.

Kalau kamu jumpa orang seperti ini, jangan kamu lari darinya. Kamu dekati dan simpati hidupnya. Kamu bantulah sedaya mampu, walau hanya sekadar sokongan moral. Jangan kamu marah apabila apa yang kamu tahu mengenai dirinya selama ini adalah tidak benar. Selidiki dulu dan fahami keadaannya. Beri sedikit ruang untuk kamu terima bahawa di dalam dunia ini, tiada manusia yang sempurna sifatnya. Aku dan kamu juga tidak sempurna.

Mereka cuma mahu ada orang untuk menemani dan bersama mereka. Walau ianya sekadar sahabat atau kenalan, mungkin itu sudah cukup untuk mereka. Mereka bukan outcast/orang terpinggir yang kamu perlu pinggirkan lagi. Mereka adalah orang yang mahu bersama dalam ruang hidup mainstream dan kamu patut benarkan mereka laluinya bersama.

Lihat, tidak perlu menilai baik buruk orang. Bila orang bertanya juga, jawab sekadar perlu. Hati kamu tetap berkata, semua manusia di dalam dunia ini adalah baik. Keadaan saja tidak sama antara satu sama lain. Tidak perlu juga menetapkan hak orang lain hanya kerana kamu memikirkan bahawa orang lain itu tercela hidupnya selama ini. Kamu perlu tahu, mereka tidak pernah minta kamu menilai dan menetapkan hak mereka.

Aku pernah berkata, sabar itu tiada hadnya. Yang menjadi penghalang cuma diri kita sendiri.

Aku mahu ungkapkan sesuatu yang baru.

BAIK itu tiada hadnya. Yang menjadi penghalang cuma diri kita sendiri.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…