Langkau ke kandungan utama

Sehari Dalam HidupSatu
Baca berita, bekas ahli parlimen PKR, Zulkifli Noordin mendesak Anwar Ibrahim letak jawatan daripada menjadi Ketua Pembangkang. Permintaan yang menarik. Tetapi kalau orang tidak malu macam dia, bolehlah keluarkan kenyataan begitu.

Sepatutnya dia yang letak jawatan daripada menjadi ahli parlimen kerana membelakangi kehendak pengundinya. Sebaiknya dia tanya dulu SEMUA orang yang mengundi dia sama ada patut atau tidak tindakan dia lakukan selama ini. Dia adalah wakil kepada rakyat. Jadi sepatutnya setiap tindakan dia perlu mendapat restu setiap orang yang mengundi dia, bukan keluarkan kenyataan sesedap rasa hanya kerana dia seorang wakil rakyat.

Kamu lihat kepincangan sistem berpolitik di Malaysia. Apabila seseorang dilantik menjadi wakil rakyat, mereka seperti diberi kuasa untuk melakukan apa saja, bukan bertindak menjadi suara rakyat. Kamu lihat saja sesiapa pun yang menjadi wakil rakyat, bagaimana tindak tanduk dan pandangan mereka. Jarang sekali ianya dilakukan untuk rakyat. Sebaliknya dilakukan untuk kepentingan peribadi dan parti politik yang diwakilinya.

Masalahnya, orang kita tidak pernah cuba untuk memahami keadaan. Kita lebih suka mengikut. Kita yang sebenarnya "king maker" akhirnya menjadi follower semata-mata.

Dua
Orang kita sukakan konspirasi. Aku sedari sekarang, Harry Potter juga dianggap konspirasi pihak tertentu untuk mempengaruhi minda umat Islam. Ya, aku fikir hanya umat Islam saja yang akan membaca Harry Potter. Umat agama lain tidak membacanya, lalu konspirasi ke atas mereka tidak perlu.

Aku perlu beritahu kamu sesuatu. Kucing gebu dan ayam serati yang kamu bela itu juga sedang berkonspirasi untuk melapah kulit kamu supaya boleh dijadikan beg sekolah.

Bangunlah. Ada banyak perkara lain yang kita boleh fikir daripada mengandai semua yang ada di sekeliling kita adalah konspirasi pihak tertentu. Jangan jadi terlalu obses. Kita umat Islam terutama di Malaysia cukup suka menjadikan sedikit fenomena natural sebagai petanda. Kononnya petanda yang diturunkan oleh Tuhan.

Aku pernah dengar sebuah komedi berbahasa Inggeris. Antaranya pak lawak ini mempersoalkan kenapa Tuhan hendak beri petunjuk di lopak air tepi jalan atau di atas sekeping roti? Tuhan Maha Kuasa katanya lagi tentu punyai bajet lebih hebat daripada Hollywood dan sudah tentu boleh beri petunjuk dalam bentuk yang lebih cool dan hebat.

Memanglah sindiran sebegini agak kurang ajar. Kamu kena fikir sesuatu, kita tidak perlu obses kerananya. Kita cuma perlu faham bahawa segala yang wujud di dunia ini adalah dengan kuasa dan kehendak Tuhan. Dan kita perlu hargainya.

Tiga
Aku sekarang sedikit terbeban dengan keadaan. Lebih jelas, aku sudah lama tidak alami di mana ada orang sekeliling yang bertanyakan itu ini mengenai hidup aku seharian dan mahu aku berkata sesuatu yang boleh menggembirakan hati mereka sedang aku rasa ianya suatu perbuatan yang tidak perlu.

Bukan aku tidak suka. Aku tidak biasa. Aku keliru kenapa ada orang yang begitu sensitif dengan setiap baris kata yang terucap di mulut atau ditulis. Ada unsur-unsur merajuk yang jelas sejak dulu, aku tidak ada jalan penyelesaian. Aku sukakan ruang dalam hidup di mana tidak perlu ada orang tahu apa yang aku mahu lakukan setiap masa. Kamu tetap boleh bacanya di sini nanti.

Aku juga tidak pandai hendak memberi jawapan ke atas setiap persoalan yang kamu berikan. Aku akan kata tidak tahu terhadap perkara yang aku tidak tahu.

Cerita ke-tiga ini bersifat umum. Tidak ditujukan kepada sesiapa pun. Aku mahu kamu semua sedar, kalau aku diam, bukan bermakna aku tidak suka. Aku cuma mahu suasana damai bersendirian sekali sekala. Bukan selalu. Aku mahu bila kamu bertanya aku ke mana aku pergi semalam, aku boleh beritahu dengan hati yang ceria. Bukan beritahu dalam keadaan aku tahu kamu sudah tahu mengenainya sejak semalam lagi.

Empat
Harapnya petang ini tidak hujan. :) Aku mahu berbasikal!

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…