Langkau ke kandungan utama

Episod Berduka

Siang tadi aku mendengar episod luka hidup seorang manusia. Ianya diceritakan tanpa disuruh. Tanpa diminta. Aku tahu cerita ini sebelum dia ceritakan lagi. Bila dia tanya sama ada aku pernah dengar, aku jawab tidak. Aku mahu biar dia ceritakannya sendiri.

Bukan mencari kepastian. Aku biarkan dia bercerita kerana aku mahu dia ada ruang untuk luahkannya. Siang tadi ruang itu adalah aku. Jadi aku ruang untuk dia mengadu. Ada yang berkata, tidak perlu lagi bersimpati terhadapnya kerana ianya sudah lama berlalu.

Empat bulan. Tidak lama. Masih baru.

Aku sendiri ambil masa bertahun untuk lupakan perkara sebegitu. Jadi aku berkata kepada dia yang mengadu,

"Teruslah berduka jika perlu. Tetapi kamu perlu sedar bila masa untuk ketepikannya dan kembali bangun."

Kamu tidak boleh paksa orang lain yang dalam keadaan berduka untuk terus bangun. Ada antara kita boleh melakukannya. Tetapi ramai tidak mampu berbuat begitu. Mereka akan terus berduka sehingga lebur kenangan sekeras batu di dalam ingatan mereka. Ada yang mengambil masa 10 saat untuk melupakannya. Ada yang mengambil lebih 10 tahun untuk melupakan kenangan lalu, seperti aku.

Biar kita benarkan orang yang berduka membuat pilihan. Tenangkan hati mereka dengan kata-kata yang baik, sesuatu yang boleh menghiburkan hati mereka. Sentiasa yakinkan mereka, dalam hidup ini, kegembiraan sentiasa ada dan menunggu mereka.

Aku sekurang-kurangnya berasa lega apabila mengetahui dia sedikit gembira apabila selesai berbicara dengan aku. Itu yang kita semua patut lakukan. Hidup ini sentiasa indah. Kita corakkan perjalanan ini dengan acuan kita sendiri.

Life is beautiful

Ulasan

  1. YES..AGREE WIT DAT..
    LIFE IS BEAUTIFUL~
    SO, ENJOY IT..CHILL :)

    BalasPadam

Catat Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…