Langkau ke kandungan utama

Resipe Gembira (Aku)

"Moga hidup kamu sentiasa bahagia" kata mereka.

Hidup aku sekarang sentiasa bahagia.

"Aku nampak kau happy je sekarang, Dan?" tanya mereka.

Hidup aku sekarang sentiasa gembira.

Anekdot kehidupan ini sekarang; selagi boleh, aku mahu pastikan hari-hari yang dilalui adalah hari yang tenang, damai dan menggembirakan hati. Tidak perlu ada runsing dan sedih, tidak perlu perit memikirkan apa yang akan berlaku esok. Hari ini, di mana aku berpijak, aku pastikan setiap detiknya diisi dengan hati yang sabar dan ceria.

Kamu tidak boleh beli kebahagiaan, atau milikinya dengan mendesak orang lain mengikuti cara kamu. Kamu boleh tunjukkan mereka bagaimana kamu melakukannya. Kamu juga tidak boleh minta orang lain turut bahagia. Kamu boleh pujuk mereka, beri mereka kekuatan. Selebih daripada itu, kamu harap mereka nampak apa yang kamu nampak.

Hidup adalah lebih daripada sekadar mendendami atau membenci orang lain. Hidup ini juga lebih daripada sekadar memikirkan hiba dan kecewa yang dialami. Ianya sentiasa ada, hiba dan kecewa itu tetapi tidak sentiasa perlu kita letak ia mendahului yang lain.

Jangan peduli kata-kata orang lain di belakang kamu. Aku sering laluinya sendiri; di pejabat dan di tempat lain. Kalau aku dekat dengan seseorang, mula ada suara di belakang berkata dan mengejek. Aku tahu tetapi aku biarkan saja perilaku itu kerana tidak ada untungnya berkonfrontasi dengan manusia sebegitu. Biarkan ia sehingga suatu masa, mereka bosan. Apa yang patut kamu fikir, bertuahnya kamu hidup di dunia ini dapat mengetahui ragam manusia yang berbagai-bagai. Dapat melaluinya dan merasakan pahit manisnya.

Senyum. Hidup ini lebih gembira apabila kita menghargainya.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…