Langkau ke kandungan utama

Berhujung Minggu, Sendirian (Seperti Biasa)

Ini akibat kalau hujung minggu tidur seperti berhibernasi. Akibatnya, malam begini dengan esok aku perlu bekerja, aku tidak boleh lelapkan mata. Masih belum mengantuk. Menguap sudah banyak kali tapi bila aku mula mahu pejam mata, ianya akan kembali segar. Memang biasa begitu.

Dua hari yang tidak produktif, langsung. Aku ke pejabat pada hari Sabtu dengan niat untuk membuat beberapa sampel rekaletak laporan. Cuma satu yang dapat dihasilkan. Idea makin suram. Kalau tiada panduan, inilah jadinya. Tiada pedoman daripada pengurusan atasan, bagaimana kehendak mereka. Aku paling tidak suka keadaan begini. Bila aku siap dengan design mengikut citarasa aku, tunjuk kepada mereka dan mereka komplen berjela-jela seperti kononnya selama ini mereka yang menyumbang idea.

Lalu aku pergi menonton pertandingan badminton di Putrajaya. Pasukan daripada pejabat tewas mudah di peringkat suku-akhir. Tidak mengapa, tahun hadapan cuba lagi. Keluar dari dewan pertandingan, aku bergerak pulang ke rumah. Hampir tiba di rumah, aku menukar haluan ke Jusco. Ada kedai buku Popular baru yang dibuka Jumaat lepas. Aku mahu meninjau. Kalau sudah namanya kedai buku Popular, maka majoriti buku di dalamnya adalah buku berbahasa Cina. Selebihnya sedikit buku berbahasa lain dan buku sekolah. Tetapi cukup banyak berbanding kedai News.Com yang selama ini menjadi kunjungan aku.

Siang tadi aku ke IOI Mall. Niat asal mahu menonton Ip Man 2. Tetapi entah kenapa, aku rasa "takde tekak" (bak kata Bujang Lapok) hendak menontonnya. Aku makan Wendy's (seperti biasa bila di IOI Mall) dan mencari CD software Adobe Photoshop untuk Cik Romlah (cerita lain).

Aku potong rambut, di kedai gunting rambut. Aneh juga sekarang begitu banyak kedai gunting rambut di sekitar Kinrara dan Equine yang juru gunting adalah orang India dari Chennai, India. Aku tahu mereka ini diupah untuk bertugas di kedai gunting rambut tersebut. Orang Malaysia sendiri tidak ada yang pandai menggunting rambut? Oh, lupa. Orang Malaysia lebih suka jadi juru gunting rambut di salon. Aku tidak pergi salon. Bagi aku ianya tiada motif dan agak membazir.

Kaki sudah semakin pulih dari kecederaan. Esok kalau cuaca baik, aku akan kembali berbasikal. Aku perlu kembali aktif berbasikal. Sejak beberapa minggu ini, ianya kerap tertangguh akibat demam dan kecederaan serta sukan lain yang diajak oleh rakan pejabat. Aku lebih senang berbasikal. Ianya lebih memberi kepuasan kepada aku.

Jam 2 pagi. Aku perlu paksa diri untuk tidur.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…