Langkau ke kandungan utama

Datang Ribut Taufan, frossonice.com Tetap Di Sini

Kadang-kadang kita baca penyataan orang di laman web atau di dinding Facebook mereka, memberitahu bahawa mereka tidak akan menulis lagi, akan menutup laman web atau membatalkan akaun web rakan sosial mereka. Ada pelbagai sebab yang mereka utarakan; rimas, bosan, sudah mencapai matlamat, sudah langgar dinding, berjuang demi agama, berubah kepada yang lebih baik, menggunakan produk halal berbanding sekarang.

Apa jua alasan mereka, kadang-kadang boleh buat aku tersenyum sendiri. Suatu masa dulu, mungkin lebih lima tahun dulu, aku akan buat seperti mereka buat. Tutup blog kerana kononnya  rimas dengan gangguan orang atau tidak menarik.

Seorang rakan mahu menutup akaun Facebook dan menggunakan sistem laman web rakan sosial milik Malaysia. Alasan yang ditulis, menyokong produk tempatan berbanding produk USA. Rugi sikit kerana selepas ini tidak boleh berbual di Facebook. Aku puji usaha beliau. Tetapi aku ada 280 lebih sebab untuk tidak berhijrah ke sana. Orang lain mungkin ada lebih sebab. Cuma aku tahu 280 lebih orang kawan aku tidak akan turut berhijrah ke laman web rakan sosial buatan Malaysia. Mereka akan terus kekal di Facebook. Jadi, aku juga akan kekal di sini. Aku masih boleh baca blog beliau yang sentiasa menarik. :)

Aku sendiri pernah tutup dua akaun laman web rakan sosial. Satu di Tagged, kerana ianya menyusahkan aku. Satu lagi di Friendster kerana aku tidak nampak apa motif aku berada di situ. Sekarang aku cuma aktif di Facebook.

Setakat ini juga, sudah beberapa orang kenalan yang menutup atau berhenti menulis blog. Ada seorang yang aku kenali berhenti tiba-tiba kerana rasakan dirinya diperhatikan (bukan alam ghaib!). Ada yang berhenti kerana malas menulis dan ada seorang yang berhenti kerana sudah berkahwin. Mungkin tidak ada apa cerita yang menarik untuk ditulis sesudah berkahwin.

Blog ini, usia sebenarnya sudah lebih 10 tahun. Aku menulis di blogger.com sejak 2004, walaupun akaun ini dibuka pada tahun 2002. Sebelum itu aku menulis di Diaryland, uJournal dan laman web buatan sendiri. Lebih 10 tahun; suatu jangkamasa yang lama. Aku tidak mahu berkata aku adalah orang lama menulis blog. Aku sedar ada orang di luar sana yang baru setahun dua menulis blog, sudah mengaku otai atau veteran. Ye lah tu.

Aku pernah berjanji, aku akan terus menulis di sini selagi mampu. Aku tidak akan berhenti atau tutup tanpa sebab yang paling kukuh. Aku tidak akan berhenti kerana didesak oleh orang lain supaya berhenti. Aku cuma akan ubah sedikit supaya tidak menyinggung orang itu. Selebihnya, aku menulis mengikut kehendak aku sendiri.

Sebab itu juga, berbanding orang lain yang ada dan menulis di beberapa blog, aku cuma boleh menulis di sini,di frossonice.com. Aku rasa frossonice.com sudah cukup matang untuk disumbat apa saja kedalamnya. Tidak perlu imej, konsep atau genre. frossonice.com adalah ruang yang luas, tetapi kadang-kadang ianya cuma satu alur yang kecil. Jarang bersimpang-siur. Lebih banyak padang luas. I write whatever I want.

Jangan kamu risau, sahabat. Aku akan sentiasa berada di sini. Kamu sentiasa boleh datang sebagai tetamu dan duduk menikmati suasana di sini. InshaAllah.

Ulasan

  1. :) Salam Idan. I respect your opinion as you respect mine. Lagipun setakat nak berkomunikasi, hantar comment kat blog pun ok juga kan?

    Mungkin lagi susah nak tinggalkan FB ni bila orangnya popular dan ramai kawan. Tambah pulak kalau dah ada banyak lembu kerbau kat Farmville - as I was told by one of my friend hehehe

    BalasPadam
  2. Anonymous12:53 PG

    Salam Idan. Tahniah kerana terus aktif. Tak sangka pula saudara masih ingat pada saya. Sebenarnya ada juga hasrat nak tulis blog semula tapi ...tengoklah ..kalau dah tak ada yang memerhatikan ..mungkin saya menulis semula ..Selamat Maju Jaya.

    BalasPadam

Catat Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…