Langkau ke kandungan utama

Part Time Job

Aku sekarang buat kerja part-time waktu malam di sebuah studio editing.


Aku masih perlu menggunakan sebuah Apple iMac, sama seperti yang sedang aku guna di pejabat. Jadi agak mudah untuk aku membiasakan diri. Cuma, iMac di pejabat bersaiz 20" (skrin) dan di studio pula bersaiz 24". Terasa lebih besar tetapi amat sesuai dengan software yang perlu digunakan.

Aku menggunakan Apple Final Cut Studio sebagai software utama untuk editing. Realitinya, software ini aku tidak pernah guna dan aku masih belajar. Setakat ini aku rasakan inilah antara software yang sangat mudah untuk dipelajari dan digunakan.

Final Cut Pro HD 7 digunakan untuk membuat video editing. Boleh sakit kepala juga bila aku diberi video 'raw' berpuluh minit untuk dicantum menjadi montaj tiga empat minit. Tetapi ianya amat menarik untuk dipelajari. Kalau Lords Of The Rings boleh disunting menggunakan software, apa lagi yang kamu mahukan?

Terbaru malam tadi aku belajar Motion 4, satu daripada koleksi software editing dalam Apple Final Cut Studio. Ianya boleh dikatakan hampir sama dengan Adobe Flash tetapi jauh lebih cool. Kemudian tuan punya studio beritahu,

"Software ini biasa digunakan untuk membuat montaj pengenalan siri-siri televisyen..."

Aku tersenyum. Aku akan mahirkan diri dengan kedua-dua software ini. Potensinya sangat meluas. Aku juga membuat kesimpulan bahawa, untuk memahirkan diri, aku perlu ada akses kepada software ini setiap masa. Memandangkan Apple Final Cut dibina khas untuk komputer jenama Apple, aku merancang untuk membeli ini;

Macbook Pro 15". :D InshaAllah dalam masa terdekat.

Ulasan

  1. rajin n ada inisiatif untuk berjaya untuk diri sendiri..good luck

    BalasPadam

Catat Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…