Langkau ke kandungan utama

Catatan

Tunjukkan catatan dari September, 2004

Balik Kampung

Nak balik kampung. Dah dekat tiga bulan tak balik. Nak ambil surat exam. Kemudian nak pegi rumah Lily kalau sempat. Esok ulang tahun hari lahir dia. Kalau tak pegi nanti bising pula dia.



Hujung minggu depan final exam. Hehehe.. Ready? Belum. Tengah ready? Belum. Habis buat apa? Main The Sims 2. Best!

Kenapa Tunjuk Alim Sedang Hati Busuk?

Awal Oktober ada peperiksaan akhir Universiti. Sekarang aku dah mula sibuk studi. Mungkin semester ni lebih sibuk sebab subjek Financial Accounting aku blur habis. Bukan susah tapi lecturer ajar kelam kabut ditambah dengan ugutan-ugutan dia mengenai kemungkinan gagal (bukan ugut mengugut macam Siti Nurhaliza). Sains Politik aku rasa aku boleh score macam sem lepas. Cuma mungkin tak sebaik dahulu. Aku dah kira-kira result aku sure rendah berbanding last sem. Tapi aku tak terkilan macam sem lepas. Dapat 3.5 keatas tapi tak dianugerah sijil dekan. Semester ni jadi malas nak bersungguh-sungguh.



Kadang-kadang meluat tengok orang bodoh sombong buat-buat pandai. Lepas tu dia tahu ada orang dekat dia yang tahu tapi tak nak minta tolong sebab ego dia tak nak layan orang tu. Akibatnya cukup sekadar mengedap dari jauh melihat kerja orang yang pandai buat kemudian dicuba tanpa dia faham kenapa. Walaupun betul, tapi aku tak fikir dia akan faham kenapa. Sebab itulah aku ni bukan dari jenis orang yan…

TV Baru...

Semalam sepatutnya awal-awal lagi aku sudah pergi beli meja TV. Aku tidur sampai aku lupa. Bukan lupa tapi tak sempat. Aku kira takpelah, esok saja aku beli. Tapi malam semalam aku terima panggilan dari kedai elektrik, TV hendak di hantar malam semalam juga. Pening kepala. Dekat jam 10 malam baru tiba LG Flatron 21" baru. Gembira memang gembira sebab lama sangat dah aku guna PC sebagai TV aku. Cuma aku tak tahu mana nak letak. Buat masa sekarang aku alaskan dengan polisterin saja. Selepas buat setting itu dan ini, puas hati dapat menonton TV sebenar kembali setelah sekian lama. Jangan persoalkan kenapa aku pilih LG. Murah memang murah, design simple dengan bebutang terlindung dibawah tanpa perlu ada pintu (yang biasanya akan mudah patah) menutupinya. Skrin flat yang aku idam-idamkan. Fungsi keseluruhan tak begitu rumit jadi senang aku set tanpa perlu susah payah macam nak baiki sebuah kapal terbang. Hasilnya dapat tengok Majalah 3, kemudiannya Queer Eyes For The Straight Guy (aku…
Anwar Ibrahim akhirnya dibebaskan selepas 6 tahun di penjara dan selepas 6 tahun dipecat dari jawatan Timbalan Perdana Menteri. Ramai kata keadilan mahkamah akhirnya dapat ditegakkan kembali. Ada juga yang kata Perdana Menteri, Pak Lah telah sedikit sebanyak memainkan peranannya dalam pembebasan Anwar. Seperti yang ramai orang tahu, Pak Lah dan Anwar begitu rapat suatu masa dahulu.



Apa pun, beliau sudah dibebaskan dan wajar pergi ke Alpha Clinic seperti yang dipinta beliau untuk menjalani pembedahan tulang belakang dengan segera. Kesian tengok Anwar susah nak bergerak. Nampak sangat kesakitan yang dialaminya.



Apa lagi yang orang nak? Harap jangan la lagi pergi berpiket di Dataran Merdeka atau mungkin depan Masjid Putra pula. Harap takde lagi politik caci mencaci. Orang UMNO perlu sedar terutama pemimpin mereka, mereka tak lebih tinggi dari mahkamah. Setegas mana mereka mempersoalkan keputusan mahkamah, mahkamah tetap mahkamah.

Kampung Baru (Isu Lama)

Kenapa la cerita pasal Kampung Baru tu tak pernah sudah? Dulu orang marah Drs. Sulaiman Daud pasal dia berusaha nak majukan Kg. Baru. Orang marah bukan apa, pampasan dan cara dia nak majukan tu tak menguntungkan orang Kg. Baru. Sekarang orang start bising lagi pasal nak majukan Kg. Baru. Nak tukar status tanah rezab melayu kepada tanah terbuka supaya orang bangsa lain boleh beli dan dimajukan. Kenapa? Kenapa perlu tukar status? Kenapa nak bagi orang bukan melayu beli? Kenapa nak majukan? Takde cara lain ke kalau nak majukan?



Aku heran setiap kali cakap nak majukan Kg. Baru, perkara pertama yang mesti orang-orang ni nak buat ialah cuba mencungkil atau melepaskan hak milik tanah penduduk Kg. Baru. Kenapa nak ambil hak penduduk? Suka ke kalau orang dengan paksa nak beli tanah kita? Tak suka, sesiapa pun tak suka melainkan kalau dia jenis tak reti jaga harta atau jenis desperate gila. Memang tanah Kg. Baru tu teramat mahal. Sekaki persegi mungkin ratusan ringgit. Kawasan pula amat strategi…