Langkau ke kandungan utama

Catatan

Tunjukkan catatan dari Januari, 2007

Seharian

Aku ke Mid Valley. Kononnya nak melepak (ada lagi yang buat benda ni ye). Masuk Nike Store tingkat atas. Aku nak tengok jersi baru Malaysia. Okay. Cantik. As I expected. Tengok buat di mana; Portugal. Huh! Tengok harga... RM259.90. Erk!

Kenapa RM259.90? Aku rasa macam jersi pasukan world cup je. Mahal gile. Betul la ni replika jersi yang betul. Memang mahal. Baju panas pun harga lebih kurang. T-shirt bodoh pun mahal. Inilah akibat kalau ditaja oleh Nike. Memang ambik kesempatan betul. Tapi baguslah. Takde la selama ni pakai baju second grade. Cuma aku fikir, siapa yang sanggup beli jersi bolasepak Malaysia yang kira bingai tu dengan harga RM259.90? Kecuali orang tu memang fanatik bola atau lebih tepat, penyokong fanatik Malaysia, orang lain takkan beli.

Aku sendiri pun fikir dua tiga kali (lebih kot) untuk beli. Lebih baik aku beli baju retro Adidas Liverpool F.C. Cool. Sayang takde tulisan penaja Crown Paint atau Candy atau Hitachi. Tapi jauh lebih murah. Jauh lebih nostalgik. Tapi sec…
Rupa-rupanya kotak belang-belang Nike di Bukit Bintang tempohari tu adalah perasmian penajaan Nike untuk pasukan bola sepak Malaysia. Patut nampak familiar semacam je. Aku jenguk website untuk cari info lebih lanjut mengenainya. Ini yang aku jumpa. Menarik. Nampaknya Nike betul bersungguh-sungguh untuk menaja pasukan bola sepak Malaysia. Tidak macam Adidas dulu yang kebanyakkan jersi tajaan mereka adalah novelty ataupun produk yang berasaskan produk sedia ada.

Penajaan Nike kali ini lebih detail termasuklah kalau tengok betul-betul pada jersi home ada ikon keris terdapat pada baju. Cool. Kemudian, logo FAM yang diletakkan pada baju adalah jenis yang sama macam team Korea dan Australia, getah melekat agaknya. Dulu masa Adidas taja, mereka cuma sulam bendera Malaysia saja.

Jersi home Malaysia kali ni (seperti gambar dibawah) adalah bersandarkan jersi yang pernah dipakai pada tahun 1958. Bila aku tengok balik, teringat aku jersi team bola sepak JKR Gerik, Perak masa aku kecil-kecil dulu. S…

Boot-Camp (Boot Tidak Dijual Bersama)

iMac - sejenis binatang ganas



Installation Windows XP untuk kegunaan Dual-Boot. Menyusahkan.



Windows XP dalam Apple iMac setelah selesai proses installation dual-boot guna Boot-Camp



iPod-like remote control. Very useful

Apple Ni Tak Boleh diMakan!

My new iMac at work. Baru sampai jumaat lepas.

Apple iMac 20"
Intel Core 2 Duo 2.16Ghz
1024MB DDR2 667MHz
128MB ATI Radeon 1600XT
250GB 7200RPM HDD
Apple Super-Drive
20" of deliciously wide lcd screen.
Apple OSX 10.4 Tiger
Keyboard and Mighty-Mouse
and not forgetting, an ipod like remote control.

drool...

Aku minta lama dah binatang jahat ni. Bulan Oktober lepas. Alasan aku adalah untuk kegunaan publikasi majalah dan kerja-kerja editing video dan audio yang berkaitan dengan aktiviti pejabat. Sebab aku minta Apple berbanding PC biasa;

1. Cool (bagi aku la..)
2. Percetakan Nasional Malaysia Berhad, tempat kami cetak buku, majalah etc. guna Apple yang sama (rugi aku tak mintak Mac Pro)
3. Kalau aku bagi spec. PC, nanti orang ingat aku nak main games.
4. Nak bagi opis-mate jeles.
5. Aku minta sesuka hati sebab bos tak tahu amenda! (realiti)

Kalau tak silap aku, Apple iMac aku ni adalah satu-satunya Apple yang digunakan dalam JPN seluruh Malaysia. Entah, aku tak jumpa lagi yang lain. Takde sebab …

Tunjuk Perasaan Ada Dalam Agenda Tahun Melawat Malaysia 2007 ke?

Makcik ni kata

"Daripada pukul kami ni, baik korang pergi pukul Mat Rempit. Lagi baik."

Memang betul pun. Apa motif FRU datang ke perhimpunan tunjuk perasaan membantah kenaikan harga tol 7 Januari 2007 di depan Sunway Pyramid? Makcik tu siap dukung anak dia yang cacat. Mamat FRU yang ada dekat dia jeling je tengok makcik tu. Muka memang tak puas hati langsung. Entahlah, mungkin FRU memang diajar untuk menjadi tidak belas kasihan. Ada sesetengah daripada mereka memang nampak tak puas hati langsung. Sedang kebanyakkan daripada penunjuk perasaan cuma bertepuk tangan. Takde pun aku dengar mereka kutuk polis.

Aku kebetulan ada di Sunway Pyramid. Ingatkan nak cari CD. CD tak jumpa tapi tunjuk perasaan jumpa. Ingatkan nak tengok kejap je. Tapi bila tengok stesen bas dah jam, jalan pun dah jam, kensel. Seronok juga tengok tunjuk perasaan. Last sekali aku tengok masa kempen reformasi tahun 1998. Lama dah tu.

Tapi kali ni aku rasa polis tidak seberani dahulu. Sekarang hampir setiap orang …

Aku, Berubah.

Aku tidak pasti kenapa, tetapi tahun ini aku mulakan langkah dengan begitu lemah dan tidak bermaya. Hanya satu yang baru bermula (mungkin kerana ianya masih panas) sahaja yang aku rasa berbaloi untuk aku tumpukan buat masa ini. Selain daripada itu aku rasakan sudah lama beku. Mungkin mereka tidak lagi selesa dengan karenah aku yang aku tahu sering menyusahkan.

Aku merasakan mereka semakin jauh. Malah lebih jauh dari yang aku jangkan. Mereka yang begitu hampir dengan aku suatu masa dulu pun aku rasakan begitu jauh. Mungkin, masa telah mengubah segalanya. Susahnya bila aku sentiasa memikirkan yang aku tidak pernah berubah. Sentiasa disini. Jadi apabila berlaku perubahan, aku begitu dapat merasakannya.

Kadang-kadang aku keliru. Sejauh mana lagi perlu aku lakukan untuk mereka nampak watak aku yang sebenarnya? Adakah begitu susah untuk mengenali aku? Mungkin mereka tidak mahu berusaha untuk mengenali atau mungkin aku tidak betul-betul jelas dengan mereka. Apa jua keadaannya, aku tidak faham …

Keep On Going

Set PC aku. Mini PC dengan prosesor AMD Sempron 2200+ socket A je. 768MB DDR400 RAM (dulu 1GB). ATI Radeon 9550 256MB AGP Graphics Card. Creative Sound Blaster! Live 5.1 Digital. 80GB Hitachi DeskStar 7200RPM SATA2 Hard Disk Drive (dulu 200GB... isk, semua crashed!). Samsung WriteMaster DVD Burner/ROM. 15 inci ViewSonic LCD Display. Microsoft Keyboard. A4Tech Cordless mouse. Philips SHP805 Stereo Headphone. Itu lebih kurang spec semasa PC ni. Dah dekat 2 tahun dah ni. Senang sebab kecil. Boleh bawak pegi mana-mana aku suka.

Target aku tahun ni yang aku rasa boleh diusahakan;

1. 250GB 7200rpm SATA2 HDD.
2. 400GB Maxtor One Touch External-HDD. (serik dah takde backup)

Kalau aku nak angan-angan;

1. LAPTOP!

Itu je.

Selamat Tinggal 2006, Selamat Datang 2007

Aku beberapa hari sebelum Tahun 2007.

Selamat Tahun Baru 2007. Semoga apa yang di azamkan tahun lalu dapat dicapai. Semoga hari-hari yang mendatang lebih menceriakan dan lebih membahagiakan buat kalian semua.

Aku?

Aku sepatutnya berkahwin tahun ini. Aku dah hampir 32 tahun pun. Muda lagi ke? Dengan siapa? Rahsia. Haha. Kita merancang, hanya Tuhan yang menentukan.

Aku nak tambahkan lagi pendapatan aku. Sekarang ni takat cukup makan saja. Dengan sedikit kemahiran yang ada aku harap dapat sekurang-kurangnya aku guna untuk tambah pendapatan.

Aku cuba untuk jadi orang yang lebih baik dan berguna. Nak kata aku jahat, tak juga. Tapi orang tak nampak. Jadi aku tetap kata aku jahat. :P

Aku nak kerja dengan lebih bersungguh-sungguh. Sekarang aku dah dapat kerja yang aku cukup suka. Bermain-main dengan komputer dan segala yang berkaitan dengannya. Dari seorang pekerja biasa, sekarang aku dah jadi designer untuk majalah JPN. Best apa dapat mahirkan diri dengan Adobe InDesign yang selama ni aku ingat su…