Langkau ke kandungan utama

Catatan

Tunjukkan catatan dari Julai, 2005

Lampu Isyarat Putrajaya Menyala 3 Warna Serentak!

Sejak kerja di Putrajaya, tak sudah-sudah aku melihat orang bikin filem/iklan. Tambah-tambah depan bangunan JPN dan 3 buah bangunan lagi disekelilingnya. Kenapa menarik? Sebab rekabentuk 4 buah bangunan ini ala-ala barat terutama paling hampir sama dengan New York. Dengan dekor yang melampau dan tiang yang besar, ianya lebih barat dari sesetengah bangunan di negara Barat.

Baru dua minggu lepas mereka shooting iklan Celcom 3G baru (mamat bawa kete Volkswagen) dan ketika itu aku dan member-member hendak melintas jalan. Tiba-tiba si Volkswagen meluncur laju diiringi motor polis dan trak kamera. Tadi masa tengah buat overtime, penuh krew filem depan jalan besar untuk buat sebuah lagi iklan agaknya sebab ada teksi New York warna kuning. Aku sempat lihat adegan seorang perempuan naik teksi tersebut.

Kiranya jemu juga tengok orang shooting di Putrajaya. Tapi kira okaylah sebab lokasi banyak yang menarik. Senang dapat angle agaknya sebab jalan depan opis aku luas betul. Dari opis nak ke banguna…

Bos Dan Percutian Hebatnya.

Kerja kerajaan ni satu je kita kena tahan. Tahan karenah bos dan rakan sekerja. Kalau dapat bos yang okay, senang hati kita. Kalau dapat rakan sekerja yang okay, rileks sikit kerja. Tapi kalau dua-dua kita dapat yang rasanya kalau boleh nak hempuk je kepala mereka kedinding, memang susah.

Satu yang aku perasan bila menghadapi bos, jangan tunjuk kita lagi pandai dari dia. Dia takkan suka. Agaknya dalam sektor swasta pun sama. Tapi sekurang-kurangnya di sektor swasta bos take notice dan untung kita, boleh naik pangkat. Tapi kalau kerja kerajaan, sampai berkulat la kita akan duduk ditempat yang sama. Bos dalam sektor kerajaan lebih suka nak jaga tempat duduk dia dari bagi peluang orang bawahannya yang berkebolehan untuk naik.

Idea adalah suatu konsep yang bagus. Tapi tidak bagi bos kerajaan. Mereka selalunya lihat idea adalah suatu yang merbahaya. Kenapa? Sebab bila idea itu direalisasikan, mereka susah sebab banyak kerja kena buat. Kalau boleh, biarlah cara yang sama dilakukan sampai 100 …

Nostalgia 92

Kadang-kadang aku jeles tengok sekolah-sekolah di negara barat. Mereka sentiasa ada reunion untuk pelajar-pelajar lama tak kira berapa lama mereka telah tinggalkan sekolah mereka tersebut. Malah kalau nak contact atau nak buat query melalui internet cukup senang boleh dapat data yang lengkap. Paling aku jeles ialah 'School Book' mereka. Sudahlah hard-cover, classy pulak tu. Agaknya kalau buat disini, mau harganya cecah puluhan ringgit semata-mata nak buat hard-cover je. Tapi kalau fikir-fikir balik, tak la rugi sangat sebab ianya akan sentiasa dikenang.

Aku ex-mrsm Balik Pulau. Batch 89, maksudnya aku masuk tahun 1989, walaupun sepatutnya aku masuk tahun 1988 masa form 1. No maktab aku, 89031. Aku masih ingat. Homeroom Emas 89. Apa dia homeroom? Sekumpulan pelajar lebih kurang 15 orang dikumpulkan dalam satu kumpulan bermula mereka masuk belajar hingga tamat form 5. Kumpulan ini macam ahli keluarga mereka. Apa sahaja aktiviti maktab pasti akan sedikit sebanyak merujuk kumpulan …

Vertical Horizon - Finding Me

I don't think you notice
When you see my face
I guess you're waiting
To spin me around again

Wheels I guess are turning
Somewhere inside my head
I know that this is
Deeper than you get

But you're coming back again
You don't mean to waste my time
But you're coming back so

Don't tell me
How to be
'Cause I like some suffering
Don't ask me
What I need
I'm just fine
Here finding me
Me

I've already given
Up on getting through
I never question
Who I'm talking to

Oh so much for nothing
But nothing means so much
I know it's touching
But I've been out of touch

And it's all that I can do
I'm a sight for my sore eyes
But it's all I am so

I don't think you notice
When I can't reach out
I guess you're waiting
On somebody else again

Oh so much for talking
It's all been said before
I'm hearing something
but I wish you'd just say more

But you're going off again
When I try to just hold on
But you're going off so