Langkau ke kandungan utama

Lampu Isyarat Putrajaya Menyala 3 Warna Serentak!

Sejak kerja di Putrajaya, tak sudah-sudah aku melihat orang bikin filem/iklan. Tambah-tambah depan bangunan JPN dan 3 buah bangunan lagi disekelilingnya. Kenapa menarik? Sebab rekabentuk 4 buah bangunan ini ala-ala barat terutama paling hampir sama dengan New York. Dengan dekor yang melampau dan tiang yang besar, ianya lebih barat dari sesetengah bangunan di negara Barat.

Baru dua minggu lepas mereka shooting iklan Celcom 3G baru (mamat bawa kete Volkswagen) dan ketika itu aku dan member-member hendak melintas jalan. Tiba-tiba si Volkswagen meluncur laju diiringi motor polis dan trak kamera. Tadi masa tengah buat overtime, penuh krew filem depan jalan besar untuk buat sebuah lagi iklan agaknya sebab ada teksi New York warna kuning. Aku sempat lihat adegan seorang perempuan naik teksi tersebut.

Kiranya jemu juga tengok orang shooting di Putrajaya. Tapi kira okaylah sebab lokasi banyak yang menarik. Senang dapat angle agaknya sebab jalan depan opis aku luas betul. Dari opis nak ke bangunan seberang, rasanya ada dekat 30 meter lebih.

Tapi yang letihnya Putrajaya ni, lampu isyarat. Dalam banyak benda yang canggih dan moden di Putrajaya, aku rasa lampu isyaratlah yang paling bodoh dan tak teratur. Tukar warna ikut sedap rasa dan timing langsung tak kena. Time orang rush nak masuk kerja, lampu hijau yang sepatutnya dibiarkan lama, jadi kejap je. Ada la sempat dua tiga baris kereta kemudian merah balik. Jam tak tentu pasal bila time masuk kerja. Bila time balik pun macam tu. Lampu hijau untuk jalan arah balik pula yang melampau pantas. Lampu isyarat belakang opis aku lagi pelik. Jalan yang kerap ada kereta lalu sepatutnya dibiarkan hijau lampunya hingga simpang lain ada kereta menunggu. Ini tidak, tak pasal-pasal lampu jadi merah walaupun simpan lain takde langsung kereta yang menunggu. Orang dalam kereta rasanya selalu maki hamun dengan karenah lampu isyarat ni.

Sudahlah begitu bodohnya lampu, polis trafik pula cukup suka ambil kesempatan. Biasanya kalau di Putrajaya, jalan dari highway utama dan masuk ke Presint 1 dan 2 termasuk Presint 7 & 8 memang sesak time datang dan balik kerja. Kalau pernah ke Putrajaya, laluan ini korang akan tempuh jambatan yang banyak kabel besi dekat masjid Putra tu. Polis akan tunggu di hujung jambatan dan disebelah hujung satu lagi ada simpang empat. Sini lampu isyarat memang bahaya. Boleh tukar sesuka hati dan tidak peduli masa ada sesak tidak jalan tersebut. Kalau kita asyik nak kejar lampu isyarat, alamatnya dihujung jambatan nanti, kena saman dengan polis. Tapi siapa tahan kalau 2 - 3 baris kereta lepas lampu terus tukar warna? Kalau kita bari yang ke 12, 4 kali tukar warna lampu baru lepas. Setiap pagi akan berderet kereta yang kena saman. Tak adil aku rasa. Ada baiknya polis jaga simpang yang sesak daripada sesedap rasa bagi saman orang yang berkejaran ke tempat kerja. Itu dalam lebih kurang jam 7.30 pagi tau! Staf kerajaan masuk jam 8 pagi.

Aku kadang-kadang tak ikut lampu isyarat ni. Tak masuk akal aku rasa. Harap Perbadanan Putrajaya boleh ubah sistem lampu isyarat mereka.

Kalau dah datang ke Putrajaya hari minggu (Sabtu), dan kalau belum buat MyKad, datang la JPN. Kaunter buka dan tak ramai orang. Kalau tak tahu nak makan dimana (ye la, orang kata makan di Putrajaya ni mahal), pergi di Taman Warisan Pertanian atau Medan Selera Presint 8 Jangan gatal order kopi di San Francisco Coffee di Sauk tepi Masjid Putra tu, nanti ada yang menangis. Itu yang masuk paper seorang makhluk komplen harga kopi di Putrajaya RM7 secawan. Air minuman masih murah di Putrajaya, lebih kurang harga KL je. Di Presint 8 dan 9 ada kedai mamak. Nak makan McD, KFC, PizzaHut atau Chicken Rice, pergi Alamanda. Tapi parking kena bayar dan harga parking mahal (macam bagus je..)

Setiap pejabat kerajaan ada kafetaria sendiri dan harganya agak berpatutan walaupun sebenarnya agak mahal untuk kakitangan kerajaan sendiri. Imigresen di Presint 2, depan JPN je. JPN dan Imigresen di sebelah Palace of Justice. Siapa pernah tengok konsert AF3 buat di Putrajaya, situlah tempatnya. Dari masjid Putra, ada satu jalan besar menjalar lurus hingga ke Putrajaya International Convention Centre (PICC). Ikut jalan ni terus melintasi Kementerian Kewangan (bangunan melengkung) sampai korang tiba di simpang depannya ada 4 buah bangunan dengan tiang tebal-tebal empat segi. Situlah JPN dan Imigresen. Kalau dari KL, naik bas Metro nombor 68. Nak senang naik ERL tambang pergi balik RM15. Disitu ada bas NadiPutra dengan tambah 50 sen. Kalau kaya naik teksi, RM5 saja.

Di Putrajaya kalau tak tahu jalan, boleh sesat. Aku pernah sesat bawa kereta di jalan besar 4 lorong dihujungnya tiba-tiba jalan mati! Lampu isyarat banyak jadi hati-hati. Polis di Putrajaya ni budak-budak mudah jadi semangat masih tinggi, agaknya. Satu paling penting, jangan lupa payung! Cuaca sini tak menenti Sekejap boleh panas terik melampau, tiba-tiba boleh hujan...

p/s: Memang ada dua lampu isyarat di Putrajaya yang menyala 3 warna lampu serentak, konfius gile. Cari kalau terer!

Ulasan

  1. Hai, saya suka membaca blog untuk menambah ilmu dan maklumat. Setiap hari sekurang-kurangnya saya lawat 20 blog. Blog anda adalah antara yang paling menarik untuk hari ni. Keep up the good work!

    Terlanjur saya di sini, tahukah anda apa yang BOLEH MENJADIKAN ANDA KAYA. Sistem Menjana Wang Secara Automatik. Pendaftaran Percuma. Peluang peluang perniagaan di rumah di sini.

    BalasPadam
  2. Hai, saya suka membaca blog untuk menambah ilmu dan maklumat. Setiap hari sekurang-kurangnya saya lawat 20 blog. Blog anda adalah antara yang paling menarik untuk hari ni. Keep up the good work!

    Terlanjur saya di sini, tahukah anda apa yang BOLEH MENJADIKAN ANDA KAYA. Sistem Menjana Wang Secara Automatik. Pendaftaran Percuma. Peluang peluang perniagaan di rumah di sini.

    BalasPadam
  3. Hai, saya suka membaca blog untuk menambah ilmu dan maklumat. Setiap hari sekurang-kurangnya saya lawat 20 blog. Blog anda adalah antara yang paling menarik untuk hari ni. Keep up the good work!

    Terlanjur saya di sini, tahukah anda apa yang BOLEH MENJADIKAN ANDA KAYA. Sistem Menjana Wang Secara Automatik. Pendaftaran Percuma. Peluang cara mudah buat wang di sini.

    BalasPadam
  4. Hai, saya suka membaca blog untuk menambah ilmu dan maklumat. Setiap hari sekurang-kurangnya saya lawat 20 blog. Blog anda adalah antara yang paling menarik untuk hari ni. Keep up the good work!

    Terlanjur saya di sini, tahukah anda apa yang BOLEH MENJADIKAN ANDA KAYA. Sistem Menjana Wang Secara Automatik. Pendaftaran Percuma. Peluang kerja dari rumah di sini.

    BalasPadam
  5. Hai, saya suka membaca blog untuk menambah ilmu dan maklumat. Setiap hari sekurang-kurangnya saya lawat 20 blog. Blog anda adalah antara yang paling menarik untuk hari ni. Keep up the good work!

    Terlanjur saya di sini, tahukah anda apa yang BOLEH MENJADIKAN ANDA KAYA. Sistem Menjana Wang Secara Automatik. Pendaftaran Percuma. Peluang peluang perniagaan di rumah di sini.

    BalasPadam
  6. Hai, saya suka membaca blog untuk menambah ilmu dan maklumat. Setiap hari sekurang-kurangnya saya lawat 20 blog. Blog anda adalah antara yang paling menarik untuk hari ni. Keep up the good work!

    Terlanjur saya di sini, tahukah anda apa yang BOLEH MENJADIKAN ANDA KAYA. Sistem Menjana Wang Secara Automatik. Pendaftaran Percuma. Peluang cara mudah buat wang di sini.

    BalasPadam
  7. Hai, saya suka membaca blog untuk menambah ilmu dan maklumat. Setiap hari sekurang-kurangnya saya lawat 20 blog. Blog anda adalah antara yang paling menarik untuk hari ni. Keep up the good work!

    Terlanjur saya di sini, tahukah anda apa yang BOLEH MENJADIKAN ANDA KAYA. Sistem Menjana Wang Secara Automatik. Pendaftaran Percuma. Peluang jana wang automatik di sini.

    BalasPadam
  8. Hai, saya suka membaca blog untuk menambah ilmu dan maklumat. Setiap hari sekurang-kurangnya saya lawat 20 blog. Blog anda adalah antara yang paling menarik untuk hari ni. Keep up the good work!

    Terlanjur saya di sini, tahukah anda apa yang BOLEH MENJADIKAN ANDA KAYA. Sistem Menjana Wang Secara Automatik. Pendaftaran Percuma. Peluang peluang perniagaan di rumah di sini.

    BalasPadam

Catat Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…