Langkau ke kandungan utama

Aku Di Kuala Terengganu - 2

Dua saja post? Terlalu padat jadual mesyuarat hingga setiap malam habis lewat malam. Aku terlalu penat kemudiannya hendak berjalan 100 meter ke Kafe Cyber Orange (itulah namanya). Malam ini saja aktiviti bebas. Esok kembali di Putrajaya. Kalau malam di Kuala Terengganu menarik seperti Kuala Lumpur, okay juga. Tapi ini Kuala Terengganu, yang meriah, cuma untuk kaki pancing. Aku bukan seorang darinya.

Sepanjang hujung minggu aku disajikan dengan persembahan dari setiap Bos Besar Bahagian/Negeri dan Bos Besar Jabatan. Mereka menyediakan pelan perancangan strategik jabatan untuk tahun hadapan. Berapa banyak jabatan kamu melakukan perkara yang sama? Aku pasti tidak banyak. Kalau ada pun, mungkin di peringkat paling tinggi. Kalau kamu, seorang yang berpangkat rendah seperti aku dapat berpeluang menghadiri mesyuarat sebegini, walau sekadar sebagai seorang urus setia, tumpukan perhatian. Kerana mesyuarat ini menentukan hala tuju organisasi kamu. Apa yang telah berlaku dan apa yang dirancang akan berlaku. Sedikit sebanyak kamu juga boleh merancang perjalanan kerjaya kamu.

Bagaimana? Contohnya, pengisian kekosongan jawatan di pangkat yang lebih tinggi. Orang bising kepada aku kerana aku tidak memohon. Setelah menghadiri mesyuarat, aku sedar aku tidak perlu terlalu risau (bukan tidak risau langsung) mengenainya. Masih banyak jawatan kosong tersebut yang boleh aku rebut tahun hadapan, insyaAllah. Peluang masih ada dan masih besar. Jadi, tahun depan adalah tahun aku sasar untuk memohon kenaikan pangkat.

Masalahnya cuma satu; aku tidak suka mengarah orang. Aku tahu aku akan jadi terlalu tegas akibat darinya. Aku lebih selesa buat kerja sendiri. Kerja aku maksudnya. Takpelah, sudah sampai masa aku fikir arah kerjaya. Takkan hendak duduk di tempat sama sepanjang masa. Selagi ada peluang, aku akan cuba. Tapi aku pastikan yang aku benar-benar yakin aku boleh lakukannya. Kalau tidak tertanggung kerja nanti, susah pula. Betullah orang cakap, peluang naik pangkat tu ada. Tapi adakah aku bersedia? Adakah kamu juga bersedia dan mampu melakukannya jika diberi pangkat dan tanggungjawab kerja?

Aku selalu hadiri kursus Team Building jabatan. Ada pernah aku hadiri sesi yang melibatkan kakitangan yang baru naik pangkat. Aku dapati ramai antara mereka yang sebenarnya tidak layak dari segi mental untuk pegang jawatan tersebut. Bila kerja nanti, mereka akan hadapi masalah untuk agihkan tugas kepada sub-ordinat mereka. Mereka juga hadapi masalah untuk menjadi 'leader'. Tapi mereka mahu juga naik pangkat. Aku bukan tak mahu jadi seperti mereka. Aku perlu pasti samada aku bersedia untuk bekerja dalam suasana baru.

Aku mahu, bila aku naik pangkat, aku tidak perlu risau mengenai aku perlu pergi latihan, kursus atau belajar beberapa lama untuk mahir dalam bidang tugas aku. Aku mahu bila aku naik pangkat nanti, aku sudah bersedia dari segi mental dan fizikal. Aku sudah bersedia untuk terus menjalankan tugas mengikut suasana persekitaran dan suasana kerja yang diperlukan. Aku mahu jadi efisien.

Kamu jangan jadi terlalu melayu untuk menasihati aku agar "slow-slow", relax, masa masih banyak dan lain-lain lagi konsep pemikiran melayu. Tak berbaloi.

Melalui mesyuarat yang aku lalui ini juga, aku boleh mengenal pasti sifat-sifat dan kerakter bos-bos aku. Bagaimana? Pemerhatian. Lebih lanjut? Rahsia.

Esok balik. Penerbangan jam 10.05 pagi. Mahu jemput aku di KLIA? Terima kasih saja. :-) Aku tetap hargainya. Mungkin bas jabatan sudah menunggu nanti.

Selamat Malam.

Ulasan

Catat Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…