Langkau ke kandungan utama

Jangan Tegur Aku Kiranya Kamu Tidak Tahu

Semalam menonton Jangan Tegur. Serius, bodoh. Apa motif filem ini, aku tak faham. Sepanjang menonton, aku hanya ketawa melihat telatah sahabat yang turut sama menonton. Kamilah yang paling bising di dalam pawagam itu, mungkin.

Aku tidak pernah suka filem-filem sebegini. Aku lebih rela menonton Talentime beribu kali daripada menonton filem hantu yang tidak pernah seram. Heck, aku lebih rela menonton Wonderpet sampai muntah darah daripada menonton filem sebegini. Tapi, kenapa aku pergi juga menonton?

Kerana kawan-kawan. Mereka ajak dan aku ikut. Takkan sepanjang masa hendak bersendirian. Sekali sekala dengan mereka, lebih baik. Fikir-fikir balik, entah bila akhir sekali aku pergi menonton wayang dengan rakan pejabat. Rakan lain adalah. Itu pun amat jarang.

Aku balik ke rumah melihat pakaian belum dibasuh menimbun di dalam raga. Ini akibat kursus tempohari. Maka aku basuh malam tadi kesemuanya, dengan mesin basuh. Tiga kali, baru selesai. Oh, aku bukan bodoh. Semuanya aku asing mengikut jenis. Pakaian pejabat, seluar dan t-shirt aku takkan letak dalam mesin pada waktu yang sama.

Aku perlu basuh semalam kerana esok aku akan kembali berkursus hingga hujung minggu. Ini minggu ke tiga berturut-turut aku buat kerja luar. Aku rasa rugi sangat bayar duit sewa rumah setiap bulan. Lebih baik aku tidur dalam khemah saja. Atau sewa kontena dan letakkan tepi pejabat agar senang aku boleh kemana-mana sekelip mata. Atau lebih baik aku beli caravan atau RV (recreational vehicle). Hidup dalam RV. Rumah bergerak. Lebih mudah. Kalaulah tempat aku berdiri ini sekarang sebuah negara bernama USA. RV pasti lebih murah dari bayaran bulanan kereta kancil aku.

Minggu depan aku belum tahu apa perancangan. Mungkin akan terperap di pejabat lagi. Itu kemungkinan besar. Kamu kata rutin? Rutin adalah perkara sama yang kamu lakukan berulang kali setiap masa. Ini bukan rutin. Ini kerja yang memenatkan.

Oh, aku teringat. Kepada Tanpa Nama yang memberi komen seperti tahu keadaan aku dan suruh aku balik juga kampung sedang aku terkial-kial mencari masa untuk melakukannya, kamu tidak tahu. Itu saja. Ya, kamu tidak tahu. Jadi, aku biarkan saja komen sebegitu. Kadang-kadang penat hendak jelaskan. Seperti mereka hanya baca sebaris ayat dan terus komen. Penat aku menulis semua ini, tau tak.

Err... aku sudah buka sebuah blog baru. Cari sendiri.


Ulasan

Catat Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…