Langkau ke kandungan utama

Sekitar Jambatan Seri Wawasan

Siang tadi cuaca amat baik. Selepas hujan beberapa jam sebelumnya, udara menjadi segar dan langit membiru, sesuatu yang sudah lama tidak dapat dilihat di Putrajaya. Aku mengambil kesempatan ini untuk berbasikal ke Jambatan Seri Wawasan dan berhenti ditengah-tengah jambatan tersebut.

Setelah beberapa tahun di sini, inilah pertama kali aku berhenti di jambatan untuk melihat suasana sekitarnya. Permandangan dari atas jambatan ini sungguh mempesonakan.

Permandangan ke arah "core island" di mana agensi kerajaan banyak ditempatkan. Masjid besi kelihatan di sebelah kanan gambar dilindungi sedikit dengan monumen alaf baru.

Tasik yang mengelilingi "core island". Tasik buatan manusia ini sekarang aku dapati semakin kotor dengan sampah sarap. Nanti aku rakamkan gambar sebagai bukti. Perbadanan Putrajaya perlu lebih prihatin.

Panorama (kurang sempurna) sekitar Jambatan Seri Wawasan. Nanti aku akan cuba ambil sekali lagi.

Struktur kabel gantung di Jambatan Seri Wawasan. Setiap batang kabel besar ini mengandungi kabel-kabel kecil lain yang dililit dan ditutup dengan aluminum atau plastik (mungkin). Jambatan sebegini menanggung kos yang agak mahal namun tarikannya tidak dapat disangkal. Setiap masa pasti ada orang yang mahu berhenti dan mengabadikan kenangan mereka di sini.

Setiap petang, terutama hujung minggu, deretan kenderaan akan berhenti di bahu jalan, walaupun tidak dibenarkan untuk mereka melihat suasana sekitar. Aku fikir pihak Perbadanan Putrajaya (PjC) perlu fikirkan langkah lebih baik daripada terus menghalang orang menikmati suasana di sini. Tempat parkir yang disediakan agak jauh dari jambatan, malah orang ramai terpaksa memanjat tangga yang tinggi untuk tiba di tengah jambatan. Ianya suatu perkara yang tidak praktikal dan menyusahkan.

PjC boleh saja menutup sebahagian jalan di atas jambatan ini setiap petang selepas jam 7 dan sepanjang hari semasa hari minggu untuk orang mudah berhenti di tepi jalan. Boleh juga diadakan program/aktiviti seperti bungee jumping dan street fair di tepi jambatan untuk menarik minat orang berkunjung. Faktor keselamatan mungkin menjadi halangan tetapi kalau diusaha dan difikirkan caranya, mungkin boleh berjaya. Kalau Sydney Arch Bridge dan Golden Gate Bridge boleh dijadikan tarikan, jambatan kecil di Putrajaya ini juga boleh dijadikan tarikan untuk orang berkunjung ke Putrajaya.

Jangan bataskan keupayaan kita.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…