Langkau ke kandungan utama

Belajar Untuk Tidak Membenci Terhadap Kebencian Orang Lain

Dia berkata,

"Cukup sekadar saya yang tidak puas hati dengan orang itu. Awak tidak perlu turut tidak berpuas hati terhadapnya kerana awak tidak kenal siapa dia."

Betul katanya. Aku tidak perlu mengambil hatinya dengan menyokong semua tindakannya. Lebih baik aku sekadar dengar keluhan tersebut tanpa aku menambahnya sendiri. Aku sendiri tidak mengenali orang itu maka tidak ada sebab untuk aku bersikap apa-apa terhadapnya.

Kadang-kadang kita manusia terlalu cepat membuat kesimpulan, walau hanya mendengar dari orang yang rapat dengan kita. Kemudian, dek kerana kita mahu mengambil hatinya, kita turut sama mahu membenci orang yang dibencinya. Kita turut sama untuk mahu tidak suka dengan orang yang tidak disukainya. Kita lakukan kerana kita fikir dengan berbuat demikian, ianya menambahkan lagi rasa hati dia terhadap kita.

Aku belajar sesuatu melalui semua ini; Kebencian orang lain, bukan kebencian kita.

Kita tidak wajar kerana hanya mahu mengambil hati seseorang, orang lain yang kita tidak dikenali disakiti, dibenci atau dituduh sembarangan. Lebih baik dalam hidup ini, kita sentiasa bersangka baik terhadap orang lain, biar pun orang yang rapat dengan kita menganggap mereka itu musuh. Itu musuh mereka, bukan musuh kita. Itu sengketa mereka, bukan sengketa kita. Kita sebagai manusia yang tidak ada kena mengena, tidak wajar turut sama bermusuhan atau bersengketa hanya kerana orang yang kita sayang, sahabat baik kita atau keluarga kita bermusuhan atau bersengketa dengan orang lain.

Kadang-kadang perkara ini nampak sukar untuk kita hadapi apatah lagi bila di hati kita berbisik,

"Aku mesti menyokong dan bersama keluarga/sahabat aku dalam apa jua keadaan."

Kamu tidak perlu sentiasa mengikut kehendak orang lain. Setiap manusia diberi akal dan fikiran, dan yang lebih bertuah, diberi deria untuk melihat, merasa dan mendengar segala yang ada disekeliling kita. Kalau kita hanya mahu bergantung kepada orang lain untuk menentukan detik hati kita, baik kita berikan mereka semua deria kita dan kita jadi tunggul yang bergolek ke arah mana ditolak.

Hidup ini sentiasa ada pilihan. Gunakannya.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…