Langkau ke kandungan utama

Seminggu..

Susahnya nak merancang kemana-mana sekarang ni. Cuaca langsung tidak menentu. Sekejap boleh panas terik macam di padang pasir, tak lama nanti boleh jadi ribut petir yang amat dasyat. Kalau dulu boleh agak hujan mungkin turun waktu petang dalam jam 5. Tapi sekarang hujang turun sesuka hati tak tentu masa. Sekarang tengah hujan jadi tak boleh balik dari kerja lagi. Semalam hujan malam. Kelmarin hujan petang. Tak menentu langsung.

Ingat nak ke pesta buku di PWTC. Tapi aku bukan ada duit nak beli pun. Kalau setakat tengok tu, rasanya di MPH MidValley lagi puas hati. Ingat nak ke Low Yat, cari software nak buat programming. Belajar-belajar lagi la.

Website baru ni masih dalam proses pomen lagi. Ada banyak yang aku kena buat dengan CSSnya. Banyak error sana sini. Penat sebab panjang sangat. Walaupun tak penting buat panjang-panjang, tapi aku rasa seronok nak guna CSS sebab tak menyusahkan setting aku.

Bila difikirkan balik, dekat 2 tahun aku bekerja dengan JPNM. Tapi masih tak banyak harta yang aku kumpul. Malah kalau selain dari PC dan Motor aku, rasanya takde apa-apa pun. Duit banyak kena guna hal-hal lain. Belajr saja dah makan duit yang cukup banyak. Satu semester seribu lebih duit habis untuk yuran belajar. Kalau aku tak belajar betul-betul, 4 - 5 tahun lagi akan menyesal balik macam dulu. Dulu orang suruh study, free tapi aku main-main. Sekarang aku kena bayar untuk belajar, harapnya aku tak bengap macam dulu.

Seminggu ni agak tenang dan takde apa yang memeningkan kepala melainkan hidung aku sendiri..

Ulasan

  1. Anonymous8:08 PG

    Lord..Lord..,
    Nak tanye bleh tak? Lord kan champion sal PC kan..hehehehe..indi nih Bengap n Blur la sal PC nih..tolong indi what to do with this prob. Whenever indi on PC indi kan this msg will appear :

    Windows could not start because the following file is missing or corrupt:
    \WNDOWS\SYSTEMS32\CONFIG\SYSTEM

    You can attempt to repair this file by starting windows setup using the Original Setup CD-ROM, select 'r' at the first screen to start repair.

    Indi guna window-XP. Indi dah try byk kali call HP center tapi hampes dot com dot sg, none of them call indi la!! Bengang nih!!!! Ajar indi Lord what to do..bab operate bende nih indi tak champion la Lord..

    Tolong ek..kekekekeke..

    BalasPadam
  2. Kalau tak salah, WINXP tu dah corrupt. Dia punya fail utama dah hilang. Kalau indi ada CD WINXP, masukkan CD tu kemudian restart PC. Ikut arahan dia kemudian pilih 'r' utk repair. Tapi prosedur ni bahaya sebab takut2 fail indi hilang nanti.

    Lagipun PC tu branded jadi dia mesti ada kasi CD recovery. Kalau boleh guna CD tu lagi bagus. Cuma risiko fail hilang tetap ada. You better get somebody to help you out on this matter. Tak boleh buat sendiri kalau tak biasa.

    Sebenarnya kalau ikutkan saya, senang je. Saya pun akan guna tools REPAIR 'r' yang ada dalam CD WINXP. Tapi tatau la kalau HP bagi CD WINXP betul atau cuma recovery saja. Anyway, if it possible, just call me. I'm sure I can help you out. :)

    BalasPadam

Catat Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…