Langkau ke kandungan utama

Pendek Aje

Sesiapa yang baik hati, sponsor la laptop untuk aku. Senang aku nak buat assignment dan connect dengan hotspot WiFi. Hehehe. Ada ke patut minta sedekah. Tapi mana la aku ada duit nak beli laptop. Bukannya murah. Paling murah dan okay pun dekat RM3000. Jenuh aku nak kumpul duit banyak tu. Sponsor la... Sponsor la...

*WinK* *WinK* *WinK* (Dengan gaya mata simpati Puss In Boots cerita Shrek 2)

====

Kejap lagi nak pegi main futsal. Ada lawan pula harini. Ingatkan nak main saja-saja je. Malas sangat nak lawan sebab banyak pressure. Kalau takat main-main je, boleh gelak-gelak. Boleh buat lawak dan boleh rileks sikit. Ini sudahla playmaker takde, aku pun tengah mengantuk ni. Ingat nak balik awal kemudian tido.

====

Aku akan register masuk kembali ke UiTM hari Ahad ni. Minggu depan start class. Erk! Dah belajar balik. Boleh ke aku score 3.82 macam last sem lagi ni? Harap-harap boleh la ye. Kalau tengokkan subjek takde la susah sangat. Kalau nak susah pun subjek politik je. Subjek lain tu boleh la makan kalau aku prepare. Aku ingat nak register cepat-cepat lepas tu balik tido. Malas la aku nak pegi perjumpaan petang tu. Lama sangat nak tunggu dan takde apa yang menarik nak dengar. Alah, last sem pun aku tak pegi. Tapi sem ni aku mendaftar sorang-sorang. So, sapa nak temankan aku? Meh le. Aku belanja McD. Hehe.

====

Kawan aku sorang bising pada aku tanya kenapa web ni tak siap-siap lagi. Aku sekarang tengah kehabisan idea. Tatau apa nak design dan nak letak. Malas nak buat pun ye. Macam aku cakap sebelum ni, sampai rumah je, aku tengok TV dan tido. Tak sentuh apa-apa aplikasi dalam PC tu pun. Brain Drain agaknya...

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Terminal Bersepadu Bas - Bandar Tasik Selatan

Tempohari semasa dalam perjalanan ke terminal bas sementara Bukit Jalil untuk membeli tiket balik kampung Zura, kami melencong sementara ke Terminal Bersepadu Selatan (TBS) di Bandar Tasik Selatan. Terminal bas moden ini terletak bersebelahan dengan stesen ERL, KTM Komuter dan LRT Bandar Tasik Selatan. Pada asalnya, terminal bas ini dirancang untuk digunakan sebagai terminal bas ekspres laluan arah selatan Semenanjung Malaysia iaitu semua destinasi ke Negeri Sembilan, Melaka dan Johor.

Namun kalau mengikut saiz infrastruktur yang dibangunkan, TBS mampu mengendalikan semua perjalanan bas ekspres laluan utara, timur dan selatan untuk jangkamasa sekurang-kurangnya 10 tahun. Jadi kerajaan boleh jimat kos pembinaan terminal arah lain buat masa ini (kalau betul kerajaan kurang dana sekarang) dan satukan terminal arah utara dan selatan di TBS saja. Terminal arah timur masih sesuai digunakan di Terminal Putra berhampiran PWTC. Terminal Puduraya yang sekarang masih dalam proses renovasi aku fik…