Langkau ke kandungan utama

Membuang Keliru

Aku pelik melihat manusia yang ada diantara mereka begitu keras hati dan sentiasa ingin rasa betul dalam semua keadaan sedang hakikatnya orang tidak mempersoalkan betul atau tidak. Kenapa dalam hidup ini mesti sentiasa ada betul atau tidak? Kenapa kalau diwujudkan persoalan jawapannya nanti adalah dalam bentuk terbuka tanpa mempersoalkan siapa yang betul siapa yang tidak?Ada orang yang sepanjang hidupnya melihat apa yang dilakukannya adalah betul dan setiap tindakan beliau sepatutnya menjadi contoh kepada orang lain. Dan apabila bersahabat dengan mereka, mereka timbulkan pelbagai ugutan kononnya mereka akan bosan dan meluat dengan kita kalau kita tidak mengikut haluan tuju atau mempersoalkan tindakan mereka.Aku, cuba sedaya upaya untuk menjaga hati orang ini tetapi setiap kali aku dilayan seperti bukan yang aku harapkan. Tapi aku tak harap dilayan sebegitu baik. Cuma aku mahu dihormati sebagai seorang kawan. Bukan digunakan jika perlu dan dibiar jika mereka ada hal lain. Setiap soalan aku tanya walau betapa rasional dan terbuka maksudnya dijawab dengan jawapan yang sinis atau kadang-kadang marah. Kenapa perlu marah sedangkan ianya satu soalan dan kalau pun tak mahu jawab, boleh saja cakap, "maaf, tak boleh nak jawab".Sebenarnya aku tak faham. Apa yang dimahukan oleh orang ini. Disebalik kehendaknya mahu aku jadi kawan, dia tak layan macam kawan. Dia layan macam orang yang diperlukan jika perlu dan dibiarkan jika tidak. Apa, ingat aku tunggul kayu? Aku ada maruah dan aku ada hak. Kenapa maruah dan hak aku tidak dihormati sedang orang ini sentiasa mahu orang hormat hak dan maruah dia. Sentiasa mahu orang faham pendirian dan fikirkan dia sedang dia tak pernah cuba untuk faham aku. Sebaliknya dia kata dia sudah kenal masak dengan perangai aku? Kalau betul, dia takkan harap cuma aku yang berubah untuk dia tanpa dia lakukan apa-apa. Apa salahnya kalau sama-sama berubah.Jadi hari ini, aku rasakan perlu aku biarkan saja kebodohan ini reda dan aku berlalu pergi tanpa perlu aku fikirkan lagi. Selama ini aku cuba sedaya upaya untuk menjaga hati orang lain, kenapa orang itu tidak sikit ingin jaga hati aku? Maka, ada baiknya aku biarkan saja orang ini kerana aku tahu setiap langkah yang aku ambil akan dicari negatifnya.Maaf, aku kira aku sudah cukup berdiam diri. Biarlah aku rugi untuk kali ini dan selamanya asal hidup aku tidak keliru dengan keadaan. Aku mahu setiap hari aku dalam keadaan yang tenang dan tidak pening kepala untuk melayan orang yang aku sungguh tidak faham moodnya. Kalau orang ini fikir hubungan bersahabatan ini perlu dikekalkan, dia patut lakukan sesuatu, bukan hanya berharap kepada aku. Kalau dia rasakan dia boleh berlalu begitu saja, teruskan. Sebab aku tetap berdiri disini macam biasa...

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…