Langkau ke kandungan utama

Yang Membuatkan Aku Tak Tidur Malam

Sambung pasal PC baru aku. Heh.

Aku guna AMD Sempron 2500+ 64Bit Soket 754 dengan motherboard Asrock (cikai gila) yang boleh di upgrade kepada soket 939 untuk akan datang. RAM aku guna Apacer DDR400 512MB. Grafik pula aku cuma guna ATI Radeon 9550 256MB, DVD-ROM Drive Samsung, dan casing Tsunami Pisces Ps-47 Series kaler hitam. Sound card masih guna yang lama, Creative Sound Blaster! Live. Monitor masih pakai Philips 704S 17" Flat Screen. Kalau nak tengok apa benda yang aku beli, klik saja link yang aku sediakan tu. Setakat ni PC aku masih beroperasi dalam keadaan normal.

Observasi setakat ini; Grand Theft Auto San Andreas, gameplay okay dengan screen resolution aku set pada 800x600 dengan setting lain aku set pada medium dan high. Tapi kalau sengaja buat banyak letupan (baling bom tangan sebanyak mungkin), gambar jerking sikit tapi masih boleh main. Unreal Tournament 2004, gameplay okay dengan setting resolution pada 800x600 dan setting lain aku set pada high. Seperti biasa loading ambil masa, tapi masa gameplay, smooth habis. Kira okay la. Aku bukan jenis main games gila-gila dasyat.

Apa yang belum cukup? Aku nak beli speaker baru. Altec Lansing ATP3 aku dah rosak. Hajat dihati nak beli Altec Lansing MX5021 dengan sistem THX. Harga semasa sekarang ialah RM550. Ye, memang cuma 2.1 tapi kesan bunyi lebih baik dari 4.1 atau 5.1 biasa. Dan juga nak dapatkan Logitech™ MX1000 Laser Cordless Mouse dan juga kalau la boleh, AMD 64bit Dual Core. Itu saja.

Nanti la aku ambil gambarnya.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…