Langkau ke kandungan utama

Savvy is being Savvy...

Kenapa bila nak dapatkan maklumat awam dari data-data orang awam milik kerajaan dari internet, kita sentiasa diarahkan untuk mendaftarkan diri kita dahulu? Untuk apa? Untuk membuktikan bahawa kita ini adalah orang sebenarnya? Bukankah bodoh sebab nama dan segala biodata diri boleh diperolehi dengan mudah oleh sesiapa saja. Mungkin yang kita nak tahu adalah maklumat saman dan lain-lain tetapi kenapa perlu daftar? Untuk apa rekod itu semua? Pelik. Kalau kata nak bagi syarikat jualan langsung, tak munasabah.

====

Try MyEG kalau nak check pelbagai maklumat; saman, kejara, jpj, polis, bankrap.. Menarik. (http://www.myeg.com.my)

====

Pernah tak atas jalan raya, tepi jalan, dari dalam bangunan melihat ke jalan atau dimana saja korang berada, bila nampak MyVi, kadang-kadang korang tak perasan itu MyVi. Tapi bila nampak Savvy, korang nampak jelas.

"Tengok tu Savvy. Buruk betul."

Apa sebab ye?

1. Designer Proton memang bijak sebab dia design Savvy lain dari yang lain sampai orang boleh nampak jelas ianya adalah Savvy dari sudut mana sekalipun.
2. Savvy sebenarnya lebih menarik perhatian dari MyVi.
3. Kaler Savvy yang 3 tu (sekarang dah 5) lebih 'pronouce' dari kaler MyVi.
4. Orang sebenarnya lebih tertarik dengan Savvy...

Mungkin je la. Aku terperasan sebab bila aku duduk memerhatikan sekeliling, bila MyVi lalu, orang cuma menjeling. Tapi bila Savvy lalu, kepala menoleh hingga Savvy hilang dari pandangan. Mungkin dia meluat tengok Savvy tapi aku rasa dia tertarik untuk melihat Savvy yang sampai tengok begitu lama. Bukan sedikit, ramai yang buat begitu. Entah kenapa. Mungkin juga sebab Savvy tak sebanyak MyVi di jalan oleh sebab itu ianya boleh dikira rare jadi orang sebolehnya nak tengok. Tapi Kalau dah meluat, orang takkan tengok sampai macamtu sekali.

Ada sesuatu tarikan dari segi design Savvy yang membuatkan orang teruk melihat. Mungkin hood enjin yang terbantut. Mungkin bonet belakang yang tenggelam tak tentu pasal. Mungkin line tepi yang ala-ala Alfa yang membuatkan orang menoleh untuk melihat lebih teliti.

Bandingkan dengan MyVi. Design? Menarik. Apa lagi? Saiz, kaler, tinggi, rendah... Apa lagi? Melainkan bonet belakang MyVi yang orang suka gelar KATAK, orang takde nak kata apa-apa lagi tentang MyVi. Melainkan bila dah modified. Itupun nanti siap kata,

"Macam Jazz ye.."

Maknanya design MyVi secara umumnya biasa saja. Normal to many Malaysian eyes. Jadi apa yang menariknya? Ye la, ianya mini MPV. Itu je.

Aku tak membandingkan Savvy dan MyVi. Aku cuma membandingkan reaksi orang terhadap kedua-dua kereta ini dan kenapa. Ini telahan aku. Aku mungkin salah. Tapi mungkin juga betul.

Ada yang positif untuk perkara-perkara yang negatif. Mungkin itu yang cuba dibuat oleh designer Proton. To make negatives be positives. Pandaikan?

====

Esok sibuk dengan KMK, kali ini jadi AJK pula... Letih. Kereta rosak lagi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…