Langkau ke kandungan utama

Esok Berakhirnya Sebuah Cerita

Zura akan melansungkan perkahwinannya esok 18 Mac 2006 di Banting. Aku gembira tapi aku sebenarnya bersedih. Aku gembira kerana apa yang dihajatinya telah tercapai. Kerana sebahagian daripada hidupnya telah lengkap. Kerana dia telah memulakan perjalanan yang baru. Cerita baru.

Aku bersedih kerana disinilah titik akhirnya keakraban kami. Aku takkan mungkin dapat rapat dengan dia seperti yang kami pernah lakukan sebelum ini. Banyak halangan dan peraturan yang perlu kami patuhi agar tidak nanti dia menderhaka kepada suaminya. Tidak boleh lagi kami berjalan-jalan kesana kemari mencari tempat yang tidak pernah kami pergi. Kami redah semuanya kerana itulah minat kami, berjalan (naik kereta, motor, jalan kaki dan lain-lain).

Kami tidak lagi boleh keluar malam minum di kedai kopi atau A&W atau McDonalds atau KFC atau dimana saja yang kami biasa lakukan samada untuk berbual-bual mengenai kehidupan mahupun membantu Zura membuat assignment.

Dan aku tidak boleh melihat senyuman dan tawanya sepanjang masa. Aku tidak boleh lagi mendengar celotehnya sepanjang masa.

Paling utama, aku tidak lagi boleh mengharapkan sesuatu akan berlaku.
Dan begitu juga dia...

Apa yang aku rasakan? Aku telah bersedia 2 tahun yang lalu untuk semua ini. Perlukah aku duduk termenung sepanjang masa memikirkannya lagi? Tak perlu. Aku tak perlu apa-apa untuk melihatkan kepada orang lain yang aku sedang bersedih. Aku hanya perlu diam dan meneruskan kehidupan. Aku masih berjalan, aku masih berlari, aku masih bernafas dan aku masih melihat dunia. Aku masih ada aku sendiri untuk aku pedulikan.

Ramai baca tulisan ini yang mengenali aku dan mungkin tidak sedikit yang terkejut dengan keadaan sebenarnya antara aku dan Zura. Inilah realiti tapi masing-masing perlu berpaling dari realiti ini dan mencari arah yang berlainan. Kerana Zura telah ada yang punya sejak dulu lagi dan kerana dia mempunyai sifat-sifat seperti ayahnya, dia begitu setia tanpa mengira keadaan hati (Ibu Zura meninggal dunia lebih 20 tahun dulu dan hingga kini ayahnya masih belum berkahwin, kerana setia.)

Jadi sehebat mana pun perasaan dia terhadap aku, dia perlu akur dengan keadaan yang dia telah berpunya dan berjanji setia dengan orang tersebut. Itu realitinya. Jangan tanya mitos kenapa dia tidak tinggalkan saja orang tersebut kerana aku sudah katakan kenapa.

Dia juga telah tersalah tafsir hati aku hinggakan ianya menjadi terlewat untuk dia mengubah keadaan. Dan aku terlalu terlewat untuk mengetahuinya.

Maka, redhalah aku menghadapi keadaan dalam kenyataan yang perasaan hati aku ini sebenarnya berbalas, tetapi sudah terlewat untuk mengubah takdir. Dan takdir itu telah menjadi ketetapan yang berlaku sekarang. Aku terima dalam menelan perit yang amat sangat.

Jangan risaukan aku.

Aku tetap ketawa gembira dengan orang sekeliling. Aku tetap tersenyum pada sesiapa yang sudi menerimanya. Aku tetap masih hidup dan aku masih gigih untuk meneruskan kehidupan ini.

====

"Saya nak bagi dua hadiah untuk hari perkahwinan awak"
"Apa dia?"
"Takde pasal saya nak bagitau"
"Ala, cakap la."
-diam-
"Takde, kali ni jangan harap nak tau apa-apa pun"
"Pinggan? Cerek? TV? Apadia?"
"Takde pasal!"
"Pooh? Patung Garfield?"
-tercengang-
"Mana ada orang hadiahkan anak patung time kawin?"
"Ala, biar la. Itu yang saya suka!"
"Huh?"

Maka aku belikan dia patung Garfield (sebab aku dah bagi Pooh dulu) untuknya. Tapi itu bukan hadiah hari perkahwinan dia. Itu sebab aku nak tunaikan hajatnya.

====

"Janji pada saya awak takkan datang masa saya kawin nanti"
"Apa pulak? Sukahati la saya nak datang ke tak!"
"Janji jangan datang!"
"Kalau saya datang?"
"Saya taknak awak datang! Janji dengan saya!"
"InsyaAllah"
"InsyaAllah tak datang!"
"Ye, InsyaAllah"
"Jangan datang!..."
-diam-

Esok pagi aku akan kesana. Satu untuk berikan hadiah yang dikirim oleh kawan-kawannya. Dua, untuk berikan Garfield. Tiga, untuk aku memulakan cerita baru dalam hidup ini kerana disitu nanti semua cerita lama berakhir.

====

Jangan marahkan aku kerana menulis sebegini. Jangan simpatikan aku kerana menulis sebegini. Aku sudah terlalu biasa menghadapi semua ini. Kali ini aku perlu lebih tabah.

Kali ini aku tidak akan kecewa lagi...

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…