Langkau ke kandungan utama

Superman Saves Satria Neo From World Cup?

Mengenai Piala Dunia

Semalam tengah orang sibuk menonton Germany vs Argentina, aku sibuk menonton Superman Returns. Ah, aku dah agak games akan berakhir dengan sepakan penalti. Gitulah kalau dah sampai tahap ni. Semua jadi berhati-hati tak tentu pasal. Tengok nanti Brazil main, takde nak berhati-hati langsung. Kalau boleh lawan mereka score, cubalah. Takde nak ultra-defense, takde nak hard-tackling, takde nak faking itu ini. Sebab itu masa game Brazil vs Ghana, pengulas tak sudah-sudah memuji Brazil, dan sekali sekala Ghana. Mereka takkan berkampung dalam kotak penalti apabila diserang dan apabila menyerang, takkan buat-buat jatuh tak tentu pasal.

England vs Portugal malam ni aku rasa game lebih kurang macam Argentina vs Germany, berhati-hati. Tapi Portugal mungkin lebih laju dan inventif berbanding England. Dan akhirnya England akan menang, kenapa? Gerrard merembat dari jarak 30 kaki. Hahaha! Tapi aku lebih prefer Portugal menang kalau lawan mereka nanti adalah Perancis. Lebih menarik berbanding kalau Portugal vs Brazil. Sebabnya Portugal dan Brazil bermain gaya latin, banyak dribbling dan stail. Lebih menarik kalau tengok gaya latin vs teknikal eropah. Tengok mana yang lebih berkesan. Itu maksud aku. Sudah tentunya Germany vs Italy separuh akhir nanti akan jadi game paling bosan yang korang akan tonton. Dan Germany akan menemui lawan mereka yang sebenar disana nanti. Tengok boleh ke mamat-mamat Jerman bocorkan kubu Italy. Huh!

====

Mengenai Superman Returns

Banyak komen mengatakan ianya sebuah filem yang slow dan bosan. Ada seorang pengkritik filem dalam The Star bagi rating C sebab katanya filem ini tak menarik. Siap komplen Brandon Routh sebagai Superman banyak meniru Christopher Reeves. Katanya lagi baik Brandon Routh buat gaya sendir. Hello! Bukan ke ini sinambungan filem Superman terdahulu? Maknanya perlukah Superman memiliki karekter atau personaliti baru disebabkan ianya dilakonkan oleh pelakon baru?

Maknanya Superman menghilangkan diri selama 6 tahun untuk pergi memperbetulkan tingkah laku, personaliti dan karekternya supaya bila muncul kembali, ianya adalah Superman yang lain, yang seperti diinginkan oleh pengkritik filem sorang ni? Bagi aku, bagus Brandon Routh cuba mengekalkan gaya dan karekter asal Superman seperti yang dibawa oleh Christopher Reeves sebelum ini. Bukan kerja yang senang nak tiru karekter orang lain. Dia bawa dengan baik.

Dan memberi Superman emosi? Kalau suka tengok SmallVille, mungkin ianya lebih senang nak diterima. Secara generiknya manusia, apabila memikirkan mengenai manusia adisatria, sifat dan tingkahlakunya mestilah 'god-like'. Takde perasaan dan sepanjang masa penuh adrenalin.

"Ah! Tak sakit pun!! Hahahaha!! Mak Bapak aku mati!! Aku Superman!! Takde sebab aku nak menangis!!!!"

Itu lebih kurang sikap yang kita bayangkan dari seorang manusia adisatria (superhereos). Sebab itulah Bruce Wayne bila tak pakai topeng, takde perasaan langsung sebab secara jelasnya nanti orang akan nampak kelemahannya. Tapi bila dia pakai topeng Batman, boleh pula membuat gaya-gaya dah tingkahlaku yang kita fikir dia minat dekat semua awek yang dia selamatkan. Spider-Man pun macamtu. Err, Wolverine? Ada beza ke?

Jadi bila Superman mempunyai perasaan, ada kelemahan, dibawa ke hospital, diberi bantuan pernafasan, orang dalam wayang siap gelak habis-habisan. Dalam fikiran mereka agaknya,

"Ada patut Superman lemah macamtu sekali! Hahahaha! Bodohnya filem ni"

Tapi pada yang tengok betul-betul dan kalau korang pernah dengar lagu Superman nyanyian Five For Fighting, pasti kita akan ada rasa simpati. Ye lah, sekuat mana manusia atau apa saja makhluk dalam dunia ni, tetap ada kelemahan mereka tersendiri. Dan pada waktu itu, kalau kita ketawa, kita adalah seorang yang kejam.

Pada keseluruhannya, Superman Returns adalah sebuah filem yang baik. Aku puji Bryan Singer kerana memperlihatkan emosi Superman sama seperti yang dilakukan oleh Sam Raimi pada Spider-Man. Superman Returns bagi aku adalah suatu filem pengenalan semula (reintroduction) kepada Superman, sebab itu ianya dibuat sebegitu. Sebab itu penjahatnya adalah Lex Luthor sebab berbanding dengan musuh lain, Lex Luthor adalah yang paling kita meluat nak tengok dan Superman nak hadapi. Kemudian Superman juga sudah mempunyai anak (anak luar nikah??), kreatif dari sudut bisnes francais Superman. Tentu ada sambungan sebab selalu sangat Superman kata

"I'll always be around"

Dan disebabkan dia sudah ada anak, maka terjawablah persoalan perihal Superboy dan sudah boleh kita andaikan mungkin suatu hari nanti ada filem Superboy. Viola! Hebat Hollywood? Entahlah. Sambil menyelam sambil minum air tak cukup agaknya. Menyelam, minum air, tangkap ikan, ambil batu karang, mengendap anak dara orang dan semuanya sekali digabungkan. Itu lebih jelas.

Rating aku? AB+

Oh, itu jenis darah aku. Silap. A-

====

Mengenai Proton Satria Neo

Kalau lepas ni keluar Wira Morpheus atau Saga Trinity, sahlah orang Proton minat Matrix. Cuma sayang Matrix dah jadi nama kereta Hyundai dan Toyota.

"Apa la Proton ni, sama je macam Satria lama!"
"Apasal dua pintu je? Siapa nak beli?"
"bumbung belakang rendah lagi. Aku tinggi, susah la nak duduk nanti"
"Tiru dah sudah-sudah, tiru honda, tiru Rover, tiru MG, tiru kereta kebal, tiru tong sampah"
"Mesti tak best"

Biasalah kalau Proton yang buat kereta. Semua orang akan kritik. Sejak dari keluar Saga, sampai la sekarang. Sejak tin milo, sampai la sekarang.

Bagi aku Neo adalah sebuah kereta yang menarik. Dari segi design, ianya bukan ala-ala Jepun atau Korea. Ianya lebih bersifat eropah. Sharp edges dan stance yang kata

"Hey, tengok aku!"

Huh! Nanti sambung.

Ulasan

  1. Hahahahha. Tajuk tu best. Tapi mmg relitilah. Benda tu yang save satria neo. Anyway, salam perkenalan.

    BalasPadam

Catat Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Terminal Bersepadu Bas - Bandar Tasik Selatan

Tempohari semasa dalam perjalanan ke terminal bas sementara Bukit Jalil untuk membeli tiket balik kampung Zura, kami melencong sementara ke Terminal Bersepadu Selatan (TBS) di Bandar Tasik Selatan. Terminal bas moden ini terletak bersebelahan dengan stesen ERL, KTM Komuter dan LRT Bandar Tasik Selatan. Pada asalnya, terminal bas ini dirancang untuk digunakan sebagai terminal bas ekspres laluan arah selatan Semenanjung Malaysia iaitu semua destinasi ke Negeri Sembilan, Melaka dan Johor.

Namun kalau mengikut saiz infrastruktur yang dibangunkan, TBS mampu mengendalikan semua perjalanan bas ekspres laluan utara, timur dan selatan untuk jangkamasa sekurang-kurangnya 10 tahun. Jadi kerajaan boleh jimat kos pembinaan terminal arah lain buat masa ini (kalau betul kerajaan kurang dana sekarang) dan satukan terminal arah utara dan selatan di TBS saja. Terminal arah timur masih sesuai digunakan di Terminal Putra berhampiran PWTC. Terminal Puduraya yang sekarang masih dalam proses renovasi aku fik…