Langkau ke kandungan utama

Aku Ada Kerana Apa?

Semasa menulis cerita yang lalu, aku begitu berhati-hati membariskan kata-kata agar tidak mengguris perasaan sesiapa pun. Bukan bermaksud ada hati yang terguris. Cuma aku tidak mahu dianggap seperti melupakan yang lain apabila menemui sesuatu yang baru. Tidak begitu. Tidak sama sekali.

Aku bukan dari jenis yang mudah lupa. Aku masih ingat apa yang berlaku disuatu senja sewaktu aku berumur 4 tahun. Masih begitu jelas dalam ruang mata ini. Begitu jauh ingatan aku kerana ianya seperti gambar-gambar yang tersimpan dalam benak otak. Sebab itu mungkin aku mudah menghafal jalan-jalan yang aku lalui. Jauh lebih mudah dari ingat kepada wajah-wajah yang aku temui. Kenapa?

Kerana aku tidak suka memandang terus kepada wajah-wajah mereka. Selalunya aku menunduk. Itu dahulu. Sekarang tidak lagi. Aku senang melihat ekspresi wajah manusia. Melihat keikhlasan mereka dari memek rupa. Mencari yang terselindung disebalik kata-kata mereka lebih mudah dilihat di wajah mereka.

Maka, tulisan ini tidak membawa apa-apa makna kiranya ada yang berkata sesuatu kerana aku tidak pasti realitinya bagaimana. Namun aku tidak menafikan keikhlasan mereka. Cuma, aku tidak pasti.

Mengenai Rosmawati, begitulah seterusnya aku dengan dia nanti hingga sejauh mana? InsyaAllah, yang Maha Kuasa saja tahu dan menentukannya. Apa yang aku inginkan? Seperti kalian semua, bahagia.

Ada beberapa orang insan yang berada disekeliling aku kini yang aku hargai (selain daripada Rosmawati); Asyikin kerana membiarkan aku mendengar keluhan dan ceritanya sepanjang masa, aku mahu mendengarnya. Kerana dia percayakan aku dengan cerita-ceritanya. Ima kerana menjadi teman aku di lewat malam melalui smsnya. Aku dan dia punyai masalah yang sama. Sukar untuk terlena diwaktu malam biarpun betapa indah dan nyamannya malam tersebut. Apabila berbual dengan Ima, aku seperti melihat dia sebagai aku dan aku sebagai dia. Seorang yang melonjak-lonjak untuk keluar dari kepompong normal kehidupan. Mencari kelainan dan bebas pergi kesana kemari tanpa halangan masa dan keadaan. Itu yang aku mahu dan mungkin itu juga yang dia mahu.

Semoga hidup ini sentiasa mendamaikan. Aku semakin tertekan dengan kerja. Hingga tiba suatu ketika aku mahu lari saja dari semua ini dan berjalan tanpa arah. Tapi itu bukan normal hidup manusia, bukan? Hidup manusia ada aturan, ada jalan, ada laluan, ada tujuan, ada batasan, ada keadaan, ada prasyarat dan syarat-syarat, ada senarai-senarai perkara yang perlu dilakukan, ada segalanya yang merantai kaki dan tangan ini. Ada kunci.

Aku harus mencari kunci itu.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Terminal Bersepadu Bas - Bandar Tasik Selatan

Tempohari semasa dalam perjalanan ke terminal bas sementara Bukit Jalil untuk membeli tiket balik kampung Zura, kami melencong sementara ke Terminal Bersepadu Selatan (TBS) di Bandar Tasik Selatan. Terminal bas moden ini terletak bersebelahan dengan stesen ERL, KTM Komuter dan LRT Bandar Tasik Selatan. Pada asalnya, terminal bas ini dirancang untuk digunakan sebagai terminal bas ekspres laluan arah selatan Semenanjung Malaysia iaitu semua destinasi ke Negeri Sembilan, Melaka dan Johor.

Namun kalau mengikut saiz infrastruktur yang dibangunkan, TBS mampu mengendalikan semua perjalanan bas ekspres laluan utara, timur dan selatan untuk jangkamasa sekurang-kurangnya 10 tahun. Jadi kerajaan boleh jimat kos pembinaan terminal arah lain buat masa ini (kalau betul kerajaan kurang dana sekarang) dan satukan terminal arah utara dan selatan di TBS saja. Terminal arah timur masih sesuai digunakan di Terminal Putra berhampiran PWTC. Terminal Puduraya yang sekarang masih dalam proses renovasi aku fik…