Langkau ke kandungan utama

Melayu oh Melayu..

Baru balik dari PC Fair di KLCC. Ramai orang. Memang la ramai, cuti sekolah, orang balik kerja, orang jalan-jalan tak tentu arah. Ada pokok krismas besar tengah-tengah Suria KLCC. Wah, bersungguh-sungguh ye orang Malaysia sambut krismas. Agaknya berapa ramai orang kristian di Malaysia ni? Sejuta, dua juta? Mungkin lagi ramai dari orang Islam? Entah, tapi yang pasti setiap kali menjelang krismas, sambutannya mengalahkan orang kristian di negara barat menyambutnya. Tadi aku tengok dan dengar dua orang putih yang sinis menyindir lagu krismas mereka sendiri. Err.. Mungkin mereka bukan kristian.

Sementara itu di dalam surat khabar terutamanya surat khabar berbahasa Melayu dan juga media elektronik yang lain, tak sudah-sudah dengan cerita Rufaqa iaitu kumpulan yang diketuai oleh Ustaz Ashaari yang dulunya glamer dengan Al-Arqam. Katanya sesat lagi? Sebenarnya aku pelik, kalau mereka tu jenis orang yang sesat, kenapa mereka mengejar ekonomi dan teknologi jauh lebih hebat dari orang Melayu Islam kita nak buat? Kenapa mereka boleh menjana jutaan ringgit hasil perniagaan mereka? Agaknya semua yang membeli produk mereka pun ahli juga ke? Kaya betul ye.

Dan media serta pihak yang berkenaan tak sudah-sudah menghentam mereka seperti tiada pengakhirannya. Kenapa? Aku bukan menyokong Rufaqa. Jauh sekali dari hendak mengikutnya. Aku masih ingat bagaimana mobiliti kumpulan Al-Argam dulu dalam perjalanan dakwah dan ekonomi mereka. Tiada yang boleh menandingi kehebatan mereka ketika itu. Tiada yang mampu, mungkin. Sekarang Rufaqa bertindak dalam situasi yang sama. Berdakwah dan mempunyai kekuatan ekonomi yang boleh memalukan korporat Melayu lain (terutama mereka yang suka dengan keris). Kenapa mereka dituduh begitu begini? Kalau benar mereka nanti bakal ditangkap semuanya, apa akan jadi dengan ekonomi dan perniagaan mereka? Siapa yang akan ambil alih? Ada orang tertentu yang akan merampasnya atau perniagaan mereka akan diteruskan oleh orang yang dari kumpulan mereka juga nanti?

Aku nampak ada perbalahan ekonomi sebenarnya disini. Mungkin ada yang dengki dengan kekuatan ekonomi kumpulan Rufaqa. Mungkin saja. Kita tunggu dan lihat.

Selain dari itu, aku melihat kerugian yang amat besar untuk orang Islam di Malaysia. Agaknya betul, orang melayu ni pantang nampak orang lain senang...

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…