Langkau ke kandungan utama

Pink

Susahnya hendak menulis. Tidak tahu apa lagi hendak dituliskan. Tapi semalam aku bertemu dengan ramai sahabat. Aku jumpa Amron Roni (if you're wondering, he is the producer for TV-9 Chef Wan Talk Show), sahabat lama aku semasa di sekolah. Aku last jumpa dia 15 tahun dulu. Takde beza sangat pun dia. Cuma sekarang dia berkata-kata dengan bahasa yang langsung aku tak faham. Bahasa orang-orang media mungkin. Jumpa Sherry, ex-girlfriend Amron dan peliknya datang dengan Amron. Hmm... Aku jumpa Ema dan husbandnya, seorang photographer dan aku boleh berbual mengenai fotografi. Aku jumpa Renny, ex-girlfriend aku semasa di sekolah dulu. Still baik dengannya. Takde motif nak gaduh.

Tapi sebelum tu aku jumpa Asyikin. Lama dah tak jumpa. Banyak yang hendak diperkatakan. Tapi akhirnya lebih banyak mengenai warna pink. Peliknya... Semuanya pink dari mencari baju pink, teddy bear pink hingga ke handset pink. Handset pink susah betul nak jumpa dan kalau ada pun semuanya limited edition atau special edition. Kenapa ye?

Kenapa Asyikin sukakan warna pink? Kalau ikutkan dulu memang dia tak berapa suka. Tapi sekarang ni, apa saja yang dilihat, semuanya dah jadi pink. Hehe. Agaknya dia jadi color blind macam aku. Jangan marah. Kemudiannya makan Burger King, kali kedua dalam hidup buat Asyikin. Kali entah ke berapa ratus buat aku sendiri. Seterusnya mencari Estee Lauder Passion Exotic. Mungkin yang lama sudah hampir habis. Aku hadiahkan kepadanya tahun lepas. Aku sendiri tak pernah guna parfume sebegitu. Dan aku jarang sangat-sangat gunakan parfume.

Kemudian aku beli sehelai jaket yang sudah begitu lama aku cari. Hush Puppies. Biarpun tidak berapa sesuai dengan aku (mungkin akibat saiz badan), tapi biar aku beli dulu. Lagipun ada diskaun.

Ah... mungkin saja aku patut tukar blog ini jadi FROSSONICE : ALL ABOUT ASYIKIN. Hehe...

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…