Langkau ke kandungan utama

Seminggu Ini

Tidak menulis bukan kerana kekurangan idea. Tetapi kerana memikirkan sesuatu. Memikirkan hidup yang makin keliru. Memikirkan hidup yang semakin sulit. Memikirkan hidup yang semakin sunyi.

Tidak menulis bukan kerana semakin bosan. Tetapi kerana hidup seperti bayangan deja vu. Setiap hari seperti sama. Kerana cerita yang hendak ditulis tidak memadai untuk ditulis. Mungkin juga tidak perlu ditulis.

Aku berfikir hendak pindah dari rumah yang aku tinggal selama lebih 4 tahun ini. Aku mahu lebih dekat dengan tempat kerja dan lebih murah kos. Sekarang ini rasanya tidak berbaloi dengan apa yang aku perolehi. Terlalu mahal. Senangnya sekarang, aku tidak perlu sangat memikirkan perihal pengangkutan. Senang sebab ada depan mata. Makan lagi senang. Lokasi amat-amat strategik. Kalau aku berpindah ke tempat baru nanti, pertamanya kesukaran pengangkutan. Walaupun aku ada kereta, tapi aku tidak selalu mahu memandunya.

Mungkin dalam masa beberapa bulan lagi aku akan buat keputusan. Mungkin juga secepat mungkin.

====

Aku menonton Ghost Rider dengan Lea, office-mate aku. Aku tak berapa minat nak menontonnya. Tetapi disebabkan dia nak sangat tengok, aku temankan. Aku lebih mahu tengok Music & Lyrics. Tapi di TGV Mines, takde. Jadi kena la tengok Ghost Rider.

Langsung tak best. Entah tapi aku rasa terlalu lembab untuk sebuah filem aksi berinspirasi komik. Hingga Lea yang ada di sebelah pun tak senang duduk menahan bosan, agaknya. Tapi kami tengok juga sampai ending.

====

Kerja di pejabat sudah siap. Maka agak santai untuk aku minggu ini.

Mengantuk...

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…