Langkau ke kandungan utama

Patriotik 101 : Warisan, The Song

Dua lagu yang berbeza maksud dan ceritanya...

WARISAN

Anak Kecil Main Api
Terbakar Hatinya Yang Sepi
Airmata Darah Bercampur Keringat
Bumi Dipijak Milik Orang

Nenek Moyang Kaya Raya
Tergadai Seluruh Harta Benda
Akibat Sengketa Sesamalah Kita
Cinta Lenyap Di Arus Zaman

Indahnya Bumi Kita Ini
Warisan Berkurun Lamanya
Hasil Mengalir Ke Tangan Yang Lain
Pribumi Merintih Sendiri

Masa Depan Sungguh Kelam
Kan Lenyap Peristiwa Semalam
Tertutuplah Hati Terkunci Mati
Maruah Peribadi Dah Hilang

Kini Kita Cuma Tinggal Kuasa
Yang Akan Menentukan Bangsa
Bersatulah Hati Bersama Berbakti
Pulih Kembali Harga Diri

Kita Sudah Tiada Masa Majulah Dengan Gagah Perkasa
Jangan Lalai Teruskan Usaha
Melayu Kan Gagah Di Nusantara

====

Ne Me Quitte Pas

Ne me quitte pas
Il faut oublier
Tout peut soublier
Qui senfuit dj
Oublier le temps
Des malentendus
Et le temps perdu
A savoir comment
Oublier ces heures
Qui tuaient parfois
A coups de pourquoi
Le coeur du bonheur

Ne me quitte pas
Ne me quitte pas
Ne me quitte pas
Ne me quitte pas

Moi je toffrirai
Des perles de pluie
Venues de pays
Oþ il ne pleut pas
Je creuserai la terre
Jusquaprs ma mort
Pour couvrir ton corps
Dor et de lumire
Je ferai un domaine
Oþ lamour sera roi
Oþ lamour sera loi
Oþ tu seras reine

Ne me quitte pas
Ne me quitte pas
Ne me quitte pas
Ne me quitte pas
Ne me quitte pas

Je tinventerai
Des mots insenss
Que tu comprendras
Je te parlerai
De ces amants-l
Qui ont vu deux fois
Leurs coeurs sembraser
Je te raconterai
Lhistoire de ce roi
Mort de navoir pas
Pu te rencontrer

Ne me quitte pas
Ne me quitte pas
Ne me quitte pas
Ne me quitte pas

On a vu souvent
Rejaillir le feu
De lancien volcan
Quon croyait trop vieux
Il est parat-il
Des terres brules
Donnant plus de bl
Quun meilleur avril
Et quand vient le soir
Pour quun ciel flamboie
Le rouge et le noir
Ne spousent-ils pas

Ne me quitte pas
Ne me quitte pas
Ne me quitte pas
Ne me quitte pas

Ne me quitte pas
Je ne vais plus pleurer
Je ne vais plus parler
Je me cacherai l
A te regarder
Danser et sourire
Et tcouter
Chanter et puis rire
Laisse-moi devenir
Lombre de ton ombre
Lombre de ta main
Lombre de ton chien

Ne me quitte pas
Ne me quitte pas
Ne me quitte pas
Ne me quitte pas

-translation di bawah-

Don't leave me
We must forget
All we can forget all we did till now
Let's forget the cost of the breath
We've spent saying words unmeant
And the times we've lost hours that must destroy
Never knowing why everything must die at the heart of joy
Don't leave me don't leave me
Don't leave me don't leave me

I'll bring back to you the pearls of rain
From a distant domain where rain never fell
And though I grow old I'll keep mining the ground
To deck you around in gold and light
I'll build you a domain where love's everything
Where love is king and you are queen
Don't leave me don't leave me
Don't leave me don't leave me

Don't leave me
For you I'll invent
Words and what they meant only you will know
Tales of lovers who fell apart and then fell in love again
There's a story too that I can confide
Of that king who died from not meeting you
Don't leave me don't leave me
Don't leave me don't leave me

And often it's true that flames spill anew
From ancient volcano's we thought were too old
When all's said and done scorched fields of defeat
Could give us more wheat than the fine April sun
And when evening is nigh with flames overhead
The black and the red aren't they joined in the sky
Don't leave me don't leave me
Don't leave me don't leave me

Don't leave me
I will cry no more
I will talk no more hide myself
To look at you and see you dance and smile
And hear you sing and laugh
Let me be for you the shadow of your shadow
The shadow of your hand the shadow of your dog
Don't leave me don't leave me
Don't leave me don't leave me

Lagu: Ne Me Quitte Pas
Nyanyian Asal: Jacques Romain Georges Brel (Jacques Brel) - 1959
Nyanyian Bahasa Inggeris: Nina Simone


====

Kalau korang tertanya-tanya, lagu kedua tu adalah lagu yang dimainkan semasa adegan berdansa dalam cerita Mukhsin karya Yasmin Ahmad. Ntah kenapa aku suka dengar lagu ni. Bila aku semak balik siapa penyanyinya, Jacques Brel. Lagu Peranchis rupanya. Patutnya bunyinya sedap. Dia nyanyi dengan penuh feel walau bila baca balik liriknya dalam bahasa Inggeris, tak la menarik sangat. Boleh kata hampir setiap hari aku akan dengar lagu ni di pejabat. Sengaja aku pasang bila aku sedang beri tumpuan dengan kerja. Macam... Fikir... fikir... Apa la mamat ni nyanyi?

Kemudian aku teringat lagu Warisan yang selaku aku nyanyikan semasa di MRSM dulu. Entah sekarang ada lagi tak lagu tersebut dinyanyikan. Bila besar baru aku tahu ianya adalah lagu propaganda UMNO-BTN. Tapi sebenarnya aku sukakan lagu tersebut. Ada kalanya kalau dihayati betul-betul, boleh mengalir air mata apabila menyanyikannya; tambah-tambah kalau nyanyi ramai-ramai.

Ianya mengisahkan perjuangan orang melayu. Maka mungkin sebab itu, lagu ini tidak dinyanyikan di dalam radio atau TV. Sensitif mungkin. Semasa di MRSM dulu, kami student sentiasa diterapkan dengan semangat bangsa. Semangat cintakan negara dan semangat perjuangan menegakkan maruah bangsa, negara dan agama (tengok betul-betul turutan tu...). Tapi kalau diingatkan balik, ianya bukan berlandaskan perjuangan menentang cina, india dan apa saja bangsa yang ada dalam Malaysia ni. Ia lebih bersifat mencabar bangsa sendiri agar bangun! Buka mata! Berubah!

Jelasnya, Jacques Brel menyanyikan lagu Ne Me Quitte Pas dengan penuh emosi dan perasaan dan ianya membawa kita bersama dalam lagu tersebut. Lagu Warisan itu wajar dinyanyikan sebegitu; penuh dengan emosi dan perasaan. Maka pada waktu itu, tidak hairan apabila melihat ada diantara kami yang mengalir air mata apabila menyanyikan lagu tersebut.

Cuma sekarang, apabila sudah 15 tahun meninggalkan lagu tersebut, aku melihat di sekeliling aku. Mereka yang mengalir air mata bila menyanyikan lagu tersebut mungkin sudah lupa. Mereka yang dalam hati tersemat perasaan ingin membawa perubahan, mungkin sudah tawar rasanya. Mereka yang melaungkan dengan sepenuh perasaan ayat terakhir lagu tersebut,

Melayu Kan Gagah Di Nusantara

...sudah tidak melayu lagi. Aku pun sudah begitu... Sudah tidak melayu di bumi melayu ini.

Ulasan

  1. Dahlia2:58 PTG

    Melayu? Apa maksud melayu sebenarnya?
    Bangsa melayu kah saya? Saya berketurunan Cina (50%), India (25%) dan Melayu (25%). Tapi kalau tanya bangsa saya, pun saya jawab Melayu.
    Patutla dalam K/P tak de stated seseorang itu melayu ke, cina ke, india ke. Sebab macam mana nak determine bangsa seseorang yang root macam saya? Since byk darah cina, maybe sepatutnya saya di declare Cina. Tapi itu akan jadikan saya berstatus bukan Bumiputera.
    Hmm... sapa yang tentukan bangsa seseorg tu?
    Kalau di US contohnya, waktu isi borang apa2, ada tak di tanya ttg bangsa? Hmmm

    BalasPadam
  2. Anonymous8:03 PG

    Bangsa yang akan menentukan hak-hak tertentu seseorang dalam negara. Kelebihan2 tertentu hanya akan diperoleh oleh Melayu, sebab Malaysia adalah Tanah Melayu. Jika ada campuran lain tu, jadinya anda adalah Melayu tiruan, bukan Melayu asal. Apa keadaannya pon, anda adalah Melayu.

    BalasPadam

Catat Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…