Langkau ke kandungan utama

Bunga Berapi

Tiga kali aku menonton pertunjukan bunga api di Putrajaya. 3 Kali terperangkap dalam jam. Tapi tidak mengapa. Puas hati dapat menonton sesuatu yang amat menarik. Malam semalam paling menarik hasil persembahan negara Jepun. Memang hebat. Semuanya bergegar dan meletup di atas, tidak ada yang bermain-main di gigi air yang menyusahkan orang yang tidak bertiket untuk menonton. Semalam pertunjukan bunga api Jepun adalah gaya klasik. Semuanya ditembak ke jauh di udara dan meletup dengan gegaran yang amat kuat dan percikan bunga api yang begitu cantik. Tradisional, klasik, simple tetapi menarik.

Mungkin sukar untuk menewaskan pasukan Australia dengan kehebatan teknikal mereka. Namun cukup puas hati melihat bunga api berdentuman di udara. Aku anggar lebih 100,000 umat yang datang menonton malam semalam dalam pertunjukkan selama 25 minit. Ada di antara mereka yang terpaksa tunggu lebih 4 jam kerana tidak sedar yang waktu persembahan telah dilewatkan ke jam 12 malam. Nak pusing balik, jalan dah jam teruk, jadi tunggu sajalah sambil duduk-duduk ditaman sekitar Putrajaya. Nasib malam Putrajaya semalam adalah segar (lepas hujan) dan tamannya cukup luas untuk semua orang. Ditengah boulevard pun ada taman. Ribuan kereta yang berderu masuk ke Putrajaya dengan sebahagian besar darinya tidak tahu selok belok jalan Putrajaya menyebabkan jam bertambah teruk. Waktu balik keadaan lebih teruk sebab kebanyakkan pemandu clueless dengan jalan yang ada depan mata mereka. Jadi terpaksa bawa slow dan belok secara tiba-tiba. Kesian. Tapi lebih elok dari sesak di KL. Sekurang-kurangnya di Putrajaya, jalan besar dan papan tanda arah jelas. Itu yang penting. Tapi bagi orang macam aku yang 3/4 jam dalam seminggu berada di Putrajaya, selok-belok jalannya sudah aku hafal. Aku tahu di mana untuk mengelak jam dan melalui jalan-jalan 'dalam' Presint di Putrajaya untuk keluar. Walaupun akhirnya terpeangkap juga di pintu keluar utama namun sekurang-kurangnya aku tidak terperangkap dalam jam di dalam Putrajaya sendiri. Tapi sampai di rumah hampir 2.30 pagi juga... Puas.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…