Langkau ke kandungan utama

Merepek Di Hujung Minggu

Aku lihat kaum india berpiket dihadapan Putra Perdana harini. Menuntut pembelaan diatas kemiskinan dan kemunduran hidup mereka. Patutlah jalan masuk ke Putrajaya dipenuhi dengan roadblock dan yang peliknya menahan bas yang membawa penumpang kaum india. Aku ingatkan mereka pendatang dari negara India tau pekerja estate yang buat rombongan tiada permit bas, rupanya ada piket.

Cuma sekarang ni aku lihat ramai orang india yang berjaya. Agak pelik juga ramai kaum india yang suka beli kereta berjenama Nissan. Kenapa ye? Tapi aku perhatikan ada satu masalah dengan anak-anak muda kaum india. Mereka lebih kurang sama dengan orang melayu, suka melepak dan buat bising tak tentu pasal. Tapi yang hebatnya anak-anak muda india ni, mereka mungkin rasa agak kebal. Mereka boleh berdiri di tengah jalan tanpa rasa apa-apa ketakutan. Kalau kereta nak lalu, kereta kena mencelah. Mereka boleh berkumpul depan pintu lift sambil berbual dengan nada yang tinggi dan kalau orang nak guna lift, pandai-pandai la menyelit. Mereka takkan bergerak walau seinci. Apa yang kurang dengan anak-anak muda india sekarang ialah modesty, sopan santun dan budi bahasa. Namun mereka jauh lebih bertimbang rasa berbanding anak muda cina. Atau sesetengah anak muda melayu yang tak fikir mereka melayu lagi. Anak muda india terlebih gah dengan pakaian ala rappers Amerika kerana mungkin warna hampir sama. Aku sudah jarang melihat identiti kaum india dalam jiwa mereka. Well, semasa aku dalam keadaan kebulur dahulu, keluarga india sebelah rumah yang beri aku makanan. Alas perut. Jadi aku tidak ada masalah dengan orang india. Malah jiran aku sekarang adalah orang india yang setiap kali aku balik dari kerja, mereka pasti akan menyapa. Orang melayu sebelah rumah nak nampak senyum sedikit pun susah.

Dan aku tidak juga anti kepada kaum cina. Malah masa kecil dahulu aku pernah bersekolah di sekolah cina dan belajar bahasa cina. Cuma sekarang dah lupa. Aku masih ada member cina yang baik dan kalau berjumpa, mesti ada gurauan fizikal yang berlaku. Mereka selesa berbahasa Melayu tanpa kekok. Aku rasa kaum cina yang berkerja dikelilingi oleh orang melayu atau bangsa selain daripada mereka jauh lebih bertoleransi berbanding dengan yang bekerja sesama mereka.

Cuma kadang-kadang aku agak pelik dengan pemandu cina (tidak semua), mereka agak single minded apabila memandu. Memandang kehadapan sepanjang masa seperti tidak ada apa-apa disekeliling mereka. Namun, sekarang anak-anak muda melayu lebih kurang sama je begitu. Malah lagi besar ekzos kereta, lebih susah mereka nak beri ruang kepada orang lain memandu.

Kenapa perlu perkatakan semua ini? Kerana tidak lama lagi hari ulang tahun ke 50 Malaysia merdeka. 20 tahun lalu aku rasa hubungan antara kaum di Malaysia lebih mesra berbanding sekarang. Kemana perginya semua itu?

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…