Langkau ke kandungan utama

Mencari Delilah Dalam Hidup Ini

Menulis sambil dengar 'Hey There Delilah'. Cuma suasana sekeliling agak tidak menyenangkan. Kalau tidak, perfect. Masalahnya aku tidak punya apa-apa yang hendak ditulis. Tidak tahu apa-apa yang hendak diceritakan dan tidak pasti untuk apa aku ceritakan semua ini.

Dalam mata ini aku sedang terbayangkan sebuah kilang di Rembau semasa aku praktikal tahun 1996 dahulu bersama arwah Kak Nor. Kami pernah berjalan hampir dua kilometer untuk sampai ke jalan besar. Along the way, kami berbual-bual tentang kehidupan. Aku lihat seseorang yang sungguh-sungguh fikirkan mengenai orang lain jauh lebih penting dari dirinya sendiri. Dia sekarang sudah hampir 10 tahun meninggal dunia sedang aku masih kalut melalui hari-hari yang penuh dengan kehidupan yang aku tidak dapat duga.

Dalam mata ini aku sedang terbayangkan duduk ditepi pantai berbatu-batu di Tanjung Gila bersama-sama Mazura (waktu kerja) sambil berbual-bualkan tentang kehidupan. Aku melihat seseorang yang hilang semangatnya untuk bekerja lagi ditempat aku kerja sekarang. Sedang aku memikirkan apa yang aku akan lakukan esok hari. Dia sekarang sudah menjadi seorang guru, kerjaya idamannya sedang aku masih disini bekerja sudah hampir 6 tahun ditempat kerja yang dulunya aku tidak pernah terfikir untuk berada disitu.

Dalam mata ini aku sedang terbayangkan hidup aku sewaktu lampau sedang aku tidak mengerti hala tuju hidup aku dimasa depan. Aku yang sedang berkayuh laju menuruni lereng-lereng bukit yang penuh selekoh tajam tanpa risau dan gerun dengan sebuah basikal lumba dalam satu perlumbaan basikal. Aku yang sedang bergambar diatas sebuah basikal lumba yang gambar itu dirakamkan oleh seorang pelancong asing begitu kagum dengan keindahan alam disini. Aku yang sedang berada dalam perut kapal terbang menuju ke Miri untuk bercuti dan bertemu seseorang yang aku tahu akhirnya nanti tidak akan dapat aku bersamanya...

Hidup ini sebenarnya indah. Kita lalui hidup ini dengan leka tentang apa yang kita lakukan tanpa kita sedar apa yang kita lakukan adalah sebuah sejarah untuk diri kita. Untuk kita kenang dan untuk kita hargai. Untungnya aku dapat bayangkan semua itu dimata ini seperti ianya sedang terjadi.

Namun tetap ada dalam hati ini penyesalan tentang apa yang telah berlaku. Kalau boleh aku menulis sebanyak mungkin penyesalan itu, akan aku lakukan. Bukan penyesalan... Cuma sesuatu yang telah aku tinggalkan dan kalau boleh aku mahu ianya terakam dalam suasana yang lebih indah untuk aku kenang dan hargai.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…