Langkau ke kandungan utama

7 Tahun Lalu Aku Telah Blog

Baru aku sedar bahawa Oktober lepas aku telah post sebanyak 30 kali. Maknanya kalau dari segi perkiraan, 1 post sehari. Banyak tu. Mustahil sebenarnya, bagi aku. Kira tahniah untuk diri sendiri kerana berjaya menulis dengan banyak bulan lepas. Adakah ini bermakna aku perlu menulis dengan lebih banyak untuk bulan ini?

Sudah lama aku menulis blog. Sejak awal September 2001 mungkin. Malah aku ada cover mengenai 11 September dalam satu post aku. Begitu lama. Jadi aku bukan orang baru dalam blog. Sudah 6 tahun menulis. Tapi disebabkan aku sering tukar host dahulu, maka post-post aku bertaburan. Cuma sejak 2004 saja aku kekal di Blogspot. Ada juga idea untuk berpindah ke Wordpress. Namun aku fikir, yang sudah baik tidak perlu dikucar-kacirkan. Biarkan saja begitu.

Dalam sejarah blog ini juga, cuma ada seorang saja yang pernah dijemput untuk menulis disini, Asyikin. Itupun setelah aku puas memaksa beliau. Nanti aku carikan post tersebut. Blog ini juga pada permulaannya ditulis dalam bahasa Inggeris. Aku fikir kerana ia lebih cool. Agak payah juga ketika itu untuk aku menulis dalam bahasa Inggeris kerana pemikiran aku ketika itu lebih Melayu. Aku berubah kepada Bahasa Malaysia kerana aku fikir dan aku masih anggap bahasa Malaysia adalah bahasa yang indah dan amat sesuai digunakan untuk penulisan. Masih banyak perkataan yang belum digunakan. Masih banyak lenggok yang boleh diragamkan dengan ayat-ayat yang mahu kita luahkan.

Maka penghujung tahun 2007 ini kian menjelang, aku berfikir-fikir apa lagi yang aku boleh buat untuk tahun depan. Perlukah aku lakukan perubahan. Apa yang menarik untuk ditulis dan apa yang menarik yang boleh digunakan untuk menarik pembaca. Suatu kepuasan yang amat jelas bagi aku ialah kalau guna Google Search. Kalau dulu result yang keluar link ke web aku cukup susah nak jumpa. Tapi sekarang ianya amat senang dijumpa malah kadang-kadang boleh jadi top 5. Search pun kadang-kadang pelik saja. Antara yang pernah aku tengok orang yang buat search dan temui blog aku ialah mengenai

1. Proton Persona
2. Macamana hendak gemuk
3. Kerja Kerajaan
4. MRSM Balik Pulau
5. Makan

Menarik juga bila orang yang kita tak kenali datang baca mengenai kehidupan seharian kita. Ada yang tertarik, kira cukup bagus la tu. Ada yang mengutuk tak tentu pasal sedang aku cuba ceritakan hal lain.

Takpe, aku belum sampai tahap selebriti macam Kadir Jasin 'Scribe', Ahmad Kamal 'Semusim di Neraka' atau Ahirudin Attan 'Rocky's Bru'. Tak kisah. Aku menulis mengenai aku saja.

Kalau sudah nanti aku menjadi sepopular mereka, harapnya ads-ads yang aku selit sebanyak mungkin dalam blog aku pun dapat membantu mendapatkan wang untuk aku. Hehe. Semangat kapitalisme mesti tetap ada.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…