Langkau ke kandungan utama

Homeroom Part 1

"Idan,

Tanak up-date cerita HR kita ke?

Pye'92
Emas'89"


Itu soalan daripada sahabat lama, satu sekolah. HR pula bukan bermaksud Human Resource, tapi Home Room atau Keluarga Pelajar. Kalau sesiapa yang pernah belajar di MRSM, mana-mana MRSM pun pasti akan tahu apa dia home room (HR). Ianya adalah sekumpulan pelajar yang dikumpulkan bersama selama mereka belajar di MRSM dan mempunyai guru penasihat yang selalunya bertindak seperti ibu dan bapa angkat. HR ada perjumpaan setiap minggu dan biasanya kami cuma akan berbual-bual tanpa sebab. Kalau ada guru penasihat dalam meeting, maka bersedia untuk dibebel (kalau dia garang) atau dibelanja (sebab selalunya mereka memang baik hati). Kami akan organise trip; berkelah, lawatan atau apa saja dengan bas Maktab.

Ruginya hampir kesemua gambar semasa di MRSM telah hilang. Kalau tidak pasti akan aku selitkan di sini cerita-cerita mengenainya.

Oh, berkaitan homeroom aku. Aku homeroom Emas 89. 89 adalah penanda yang kami masuk belajar disitu pada tahun 1989. Homeroom juga diberi nama mengikut permulaan abjad, A - Aman, B - Bakti, C - Cahaya, D - Damai, Emas, Fajar, Gemilang, Harapan, Indah... Selebihnya aku sudah lupa. Kemudian, setiap homeroom telah ditetapkan rumah sukan mereka. Maka semua orang dalam homeroom Emas 89 adalah dalam rumah merah, atau Purnama yang sememangnya hebat sepanjang 4 tahun aku disana. Ada ketua homeroom? Rasanya tadi tapi aku sudah lupa siapa. Siapa ahli homeroom aku? Pye yang tanya soalan di atas, sendiri, Farid, Hafizah, Renny, Nash... lupalah. Siapa lagi ha Pye?

Berkaitan rivalry antara homeroom, rasanya takde. Kalau ada, kecil-kecilan mungkin. Malah sebenarnya kalau hendak difikirkan betul-betul, antara satu sama lain kurang ada rivalry. Batch asal 126 pelajar yang masuk pada tahun 1989 memang rapat antara satu sama lain. Aku masih ingat selepas SRP, di mana ada sekumpulan pelajar senior yang membuli, kami bertindak untuk ramai-ramai pulang saja kerumah dengan berjalan kaki menuju ke hentian bas. Itu satu bukti yang menunjukkan kerjasama yang kuat antara batch 89 ketika itu.

Cikgu homeroom Emas 89 ialah Pn. Fatimah. Bagi aku dia garang dan cukup-cukup anti pada aku. Entah kenapa. Mungkin aku tidak sebijak mana.

Bersambung...

Ulasan

 1. Jgn lupa nizuan, shah, izil, zaila & hafizah...idan pernah at one time jadik KSU and i was the PKSU..

  BalasPadam
 2. Thanks.

  Lupa dah siapa yang lain. Tak ingat pun pernah jadi KSU. Huh. Rasanya hampir semua orang merasa jadi KSU kan?

  BalasPadam
 3. Jgn bias pasal cikgu fatimah... u know the reason dia tak berapa gemar kat u...

  BalasPadam
 4. Teringat kat Pak Lan Kucing... Budak2 Homeroom Jasa 92' mana le peginyer.. Dzack, Syed, Cumi Kambing, Cuki, Anuaq,yang pempuan aku tak ingat dah... Lan PSP..mana?

  BalasPadam

Catat Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…