Langkau ke kandungan utama

Ke Langkawi (Part 2)

Sudah sampai di Langkawi. Sudah sampai di hotel. Ada WIFI. Huh! Menarik. Aku akan blog sebanyak mungkin di sini. Nasib baik bawa laptop. Cuaca sini okay. Lama rasanya tak kesini walau baru 3 tahun lepas aku sampai. Banyak sangat yang berbeza. Walaupun aku masih kenal dengan jalan-jalan yang ada, tapi jalan dah makin besar. 4 lorong sana sini. Short-cut sana sini. Kira okay la, tak menyusahkan orang nak kesesuatu tempat. Tapi yang tak bestnya, jalan-jalan lama yang ada di Langkawi ini yang sebenarnya menarik perhatian orang kesini. Long and winding road lebih menarik dari straight to the point route. Lebih banyak yang dapat dilihat.

Buka saja TV, terhidang di chanel NTV7 berita mengenai perhimpuan 'haram' yang bakal dilangsungkan di Dataran Merdeka. Dalam keadaan sekarang, polis jauh lebih ramai daripada orang awam yang datang. Aku tak hairan, sesiapa saja yang pakai baju kuning, pasti akan ditahan di road-block sekitar lembah Klang.

Aku penjawat awam, sepatutnya aku mempertahankan kerajaan. Tapi hakikatnya, ianya suatu tindakan yang cuba bodoh oleh kerajaan. Sampai berapa lama mereka fikir (orang-orang politik) dengan menggunakan jentera kerajaan, cuba menyekat kebebasan hak orang lain? Lama kelamaan, orang akan nampak dengan jelas.

Apa jua perkataan, kenyataan, kritikan orang-orang politik mengenai media internet, blog khususnya, mereka perlu sedar, orang yang ada di Malaysia sekarang adalah orang yang bijak-bijak belaka. Tidak lagi tinggal di bawah tempurung. Mereka ada akses untuk dapatkan informasi dalam apa jua cara dan di mana saja. Kalau mereka cuba disekat, ianya sesuatu yang amat-amat bodoh untuk dilakukan.

Ahli-ahli politik perlu berani dan sepatutnya mempergunakan sepenuhnya blog sebagai media propaganda mereka. Ini tidak, mereka cuba pula menghalang atau mengkritiknya. Ianya sama seperti cuba menghalang keretapi dari bergerak dengan tangan yang kerdil. Mereka akan dilanggar dan dihancurkan begitu saja.

Orang sekarang, terutama golongan muda mahukan ketelusan. Keseimbangan dan fairplay. Kalau itu ada, kalau Barisan Nasional berani bergerak dalam keadaan fairplay, aku pasti akan ramai golongan muda yang mahu mengikut mereka. Sehingga tiba waktu itu, polis yang mereka guna itu tetap akan dihina oleh rakyat. Kerajaan yang mereka pimpin itu tetap akan di label kerajaan pengecut. Tidak berani menghadapi rakyat diatas gelanggang yang adil dan saksama.

Raja adil, Raja disembah.
Raja zalim, Raja disanggah.
Mana satu anda mahu jadi?

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…