Langkau ke kandungan utama

30 Minit Lagi

26 minit untuk menulis sebelum lampu pejabat ditutup secara automatik. 26 minit untuk aku mencari idea dan terus menulisnya di sini. Apa yang perlu aku tulis?

25 minit...

24 minit...

Sebenarnya aku sedang berkira-kira. Apa yang hendak aku lakukan malam ini? Boleh saja aku ke Mines untuk menonton The Golden Compass. Atau aku terperap di rumah di depan TV. Atau mungkin, aku boleh mencari kedai buku dan duduk di suatu sudut sambil membaca buku-buku yang selalu disebut-sebutkan oleh si Neraka. Mungkin esok aku boleh lakukan perkara yang terakhir dengan lebih senang dan damai. Buat masa ini, aku memikirkan datangnya malam ini.

Makan? Perut masih kekenyangan makan french fries bersama sos cili dan mayonais dari kedai mamak di kafetaria. Ya, makanan tidak berguna. Tapi itulah kelemahan aku, kentang. Datang dalam apa bentuk pun aku akan makan.

Hendak aku bicarakan mengenai HINDRAF? Rasanya tidak perlu kerana polis telah pun menaik taraf kumpulan ini sebagai sebuah kumpulan yang bersifat militan. Esok-esok mungkin ada nama baru, Kumpulan Militan Hindu Malaysia. Nama baru cetusan idea manusia dari biro-biro perang psikologi yang rupa-rupanya masih tidak lagi dibubarkan walau komunisme telah lama berkubur. Lagipun aku penjawat awam, tidak molek aku persoalkan tindakan kerajaan. First Rule dalam perkhidmatan awam, Saya Yang Menurut Perintah.

Ya... dungu.

Mengenai pasukan sepak takraw Malaysia yang menarik diri dari Sukan SEA di Korat? Perbuatan bodoh yang bakal menyusahkan dan memalukan diri sendiri. Hanya kerana bola yang digunakan? Ianya tindakan orang yang berakal pendek. Malunya pula hampir semua (semualah tu) mereka ini adalah orang Melayu. Kamu memang bersifat mudah mengundur ya, Melayu? Kalau dalam perang, tiba-tiba senjata Steyr atau M-14 kamu itu ditukarkan menjadi P90, mahu juga kamu menolaknya? Bola tetap bola, bukannya berubah bentuk dari sfera menjadi bujur atau empat segi. Kalau benar ianya berbahaya, tidakkah dari awal lagi ianya sepatutnya diharamkan? Maka tindakan kamu PSM adalah tindakan tidak matang. Lebih kasar lagi, tindakan bodoh.

Mengenai Siti atau Mawi? Ah, tak perlu. Menambah letih jari aku saja nanti.

Seorang rakan pejabat telah menampal sticker (dari Harian Metro hari ini) sebuah perigi dengan tulisan "Semua DiHajat Selalu Dapat". Hampir 33 tahun aku di dunia ini, masih banyak yang belum aku dapat. Berapa lama lagi harus aku tunggu, wahai perigi?

10 minit lagi...

Aku mahu balik.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…