Langkau ke kandungan utama

Top Gear's Cool Wall

Aku beli majalah Top Gear. Bukan versi England, cuma versi Malaysia yang berharga RM10 sahaja. Untuk edisi Disember ini, ada dapat hadiah yang berupa fridge magnets Top Gear Cool Wall. Huh! Menarik. Ada 51 keping gambar kenderaan pelbagai jenis yang disertakan untuk kita pilih dan letak di bawah empat kategori; Sub-Zero, Cool, Un Cool dan Seriously Un Cool. Kalau dalam siaran Top Gear, kereta yang kita fikir cool pun boleh jadi un cool dan sebaliknya. Ianya bukan berfaktorkan kehebatan, kecantikan dan keunggulan kereta tersebut. Ia lebih bersifat personal dan realiti. Seperti contoh, Proton Savvy dianggap oleh Hammond sebagai COOL tapi cuma disebabkan oleh Jeremy Clarkson kata ianya keluaran Proton, maka secara automatik kereta tersebut jadi UN COOL. Atau Fiat Panda yang kecil dan berkotak; disebabkan semua pengacara Top Gear suka dan memilikinya, maka ianya dianggap COOL.

Maka TOP GEAR COOL WALL ini lebih bersifat pilihan peribadi.

Aku bawanya ke pejabat untuk menduga taste rakan sekerja. Untung pula di kubikel aku ada white board yang aku boleh jadikan sebagai dinding COOL WALL aku. Haha. Jadi setiap hari aku akan minta seorang untuk buat pilihan mengenai taste kenderaan yang mereka suka. Antara kenderaan yang ada datangnya dari Ferrari, Mercedes-Benz, BWM, Ford, Skoda, SsangYong dan Fiat. Ada juga sebuah motosikal Ducati 1098, sebuah Toyota Hilux yang hampir hancur, sebuah kereta F1 Honda dan sebuah pelancar roket dengan kereta Reliant Robin (kereta biru 3 tayar yang dibenci oleh Mr. Bean) yang dilekat pada roket tersebut.

Ini pemerhatian aku setakat ini:

1. SsangYong Rodius/Stavic adalah COOL bagi semua orang perempuan setakat ini. Aku tak faham tapi mungkin kerananya ianya berhidung besar, jauh lebih besar dari hidung Ahmad Nisfu.


2. Rolls-Royce Drophead Coupe adalah TIDAK COOL bagi semua orang perempuan setakat ini. So jangan perasan korang boleh guna Roll-Royce untuk mengorat awek-awek. Arrghhh...


3. Tidak ramai yang pilih kereta yang tidak berbumbung (convertible/coupe) sebagai cool. Mungkin kerana ini Malaysia dan panas. Maka mungkin mereka yang guna kereta tidak berbumbung di Malaysia itu samada a. Terlampau kaya, b. Sukakan kelainan, atau c. Berlagak nak mampos.

4. Tiada sesiapa pun yang suka Citroen. Obviously. Malah mungkin mereka akan garu kepala memikirkan dari mana kereta pelik ini berasal.

5. Ramai yang suka Kia. Sad but true.

6. Dodge Caliber? huh? What? Kereta kena berkaliber jugak ke?

7. Tidak semua yang cute (Mini Cooper, Fiat 500, Fiat Panda, Nissan March) digemari oleh perempuan.

8. Mereka tidak tahu dengan Koenigsegg. Mungkin mereka fikir ianya perkataan lucah.

9. Ramai orang perempuan sukakan MPV tapi kurang suka dengan SUV. Kenapa ye?

10. Ramai yang tidak menonton TOP GEAR... Sigh...

Nak main juga Cool Wall? Beli Majalah Top Gear terbaru atau tengok aku list di bawah.


1.SsangYong Stavic/Rodius, 2.Rolls-Royce Drophead Coupe, 3. Alfa Romeo 8C Competizione, 4. Ferrari 599GTB Fiorano

5.Ferrari FXX, 6.Porsche 911 GT3 RS, 7.Ducati 1098, 8.Fiat 500

9.Nissan March/Micra C+C, 10.Maserati GranTurismo, 11.Mercedes R-Class, 12.Citroen C4 Picasso

13.Alfa Romeo Spyder, 14.Reliant Robin Shuttle, 15.Dodge Caliber, 16.Chevrolet Lacetti/Optra

17.Skoda Roomster, 18.Kia C'eed, 19.Volvo C30, 20.TopGear Toyota Hilux

21.Ford Focus ST, 22.Porsche Cayman, 23.Jeep Commander, 24.Fiat Panda

25.BMW X5, 26.Vauxhall Corsa VXR, 27.Jaguar XKR, 28.Mini Cooper Estate Agent - UK)

29.Mini Cooper S, 30.Volkswagen Eos, 31.Lamborghini Gallardo Spyder, 32.Ford S-Max

33.Renaultsport Clio 197, 34.Citroen C6, 35.Honda Civic Type R, 36.Ford Mustang GT500

37.Audi TT, 38.Hummer H3, 39.Koenigsegg CCX, 40.BMW Z4 Coupe

41.Dodge Charger, 42.Bentley Continental GTC, 43.Audi R8, 44.Land Rover Freelander

45.Aston Martin V8 Roadster, 46.Honda Civic Hybrid, 47.Honda Formula 1 2007, 48.Mercedes-Benz CL63AMG

49.Mazda Miata/MX-5, 50.Audi Q7

Pilih mana kereta yang korang rasa amat COOl dan paling TIDAK COOL dan letak dalam senarai

1. SUB-ZERO
2. COOL
3. UN-COOL
4. SERIOUSLY UN-COOL

Cubalah.

Ulasan

  1. hey i have the same thing on my fridge...naturally 'the stig' is in the 'subzero' category including the toyota hilux (despite its appearance) and the rests are categorised according to my personal flavour...(jeremy being in cool, while may is at 'seriously uncool')

    top gear is one mag i would buy every month and i have got to watch top gear whenever its on tv and jeremy is my idol (though he is obnoxious)...

    Koenigsegg is definitely "subzero".. how can anyone not know this? and audi R8?

    bmw x5 is uncool...have u ever tried it? u wld u know if u have...

    i can go on and on about this but thats the gist of it...wanna see your cool board...

    BalasPadam

Catat Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…