Langkau ke kandungan utama

Tidak Sengaja Bersembunyi

Ceritanya,

Aku fikir aku mahu berubah ke server Wordpress kerana lebih menarik dan lebih santai di sana rasanya. Lalu aku tukar segala DNS di dalam setting domain name aku ke server Wordpress supaya dalam masa 2 hari, aku boleh persembahkan blog baru kepada pembaca. Tidak pula aku sedar di Wordpress, untuk menggunakan domain sendiri, aku perlu membayar 10 kredit setahun dan barulah ianya diaktifkan. Sedang aku sudah pun copy dan paste DNS Wordpress ke setting DNS domain aku tanpa aku save DNS asal yang menuju ke Blogspot.

Akibatnya, selama 2 hari juga blog aku tidak dapat di akses oleh sesiapa pun termasuk sendiri. Aku sedar sehari lepas dan cuba perbaikinya dengan membuang redirecting www.frossonice.com ke Blogspot di setting Blogspot. Bodohnya aku tidak membaca dengan teliti cara yang sepatutnya aku lakukan hingga ke saat tadi. Sekarang blog ini kembali dari persembunyian yang tidak sengaja.

Tetapi kamu tidak boleh terus menaip www.frossonice.com untuk kesini. Aku terpaksa menunggu reply service untuk mendapatkan semula DNS asal domain aku. Maka www.frossonice.com (nama domain saja) tidak boleh diakses secara langsung buat masa ini.

Aku mohon maaf.

Sebenarnya hendak sangat aku bertukar ke Wordpress kerana aku sudah menyediakan segalanya.


Namun akibat kerana perlu membayar 10 kredit semata-mata untuk membenarkan aku menggunakan domain www.frossonice.com di sana, aku fikir aku terpaksa berpuas hati di Blogspot buat masa sekarang. Sekurang-kurangnya Blogspot benar-benar percuma. Wordpress perlu hapuskan keperluan membayar fee 10 kredit tersebut untuk kebaikan bersama. Banyak cara lain untuk mendapat untung. Itu bukan satu dari caranya.

Sekarang aku perlu cari di mana aku boleh edit CNAME dalam domain management interface www.frossonice.com aku. Dulu jumpa, sekarang dah lupa. Sigh...

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…