Langkau ke kandungan utama

33 Tahun Kemudian

33 tahun kemudian, aku berada di sini. Putrajaya. Kota Pentadbiran Kerajaan Malaysia. Aku bekerja di sini. Hidup sekarang bak kais pagi makan pagi, kais petang makan petang. Itu realitinya. Masih belum stabil walau sudah separuh hidup aku lalui.

Namun kali ini aku tidak mengeluh. Tidak perlu. Ya, aku pasti akan sambut hari lahir aku seorang diri di mana-mana fast food yang berdekatan. Itulah yang biasa aku lakukan sejak beberapa tahun yang lalu. Duduk di meja dengan set makanan yang telah dibeli dan senaskah surat khabar atau majalah untuk aku baca. Itu treat aku untuk diri sendiri. Aku gembira dengannya. Tidak perlu menyusahkan sesiapa. Kalau kamu baca ini dan kamu berasa sedih dengan keadaan aku, jangan. Tidak perlu. Kerana aku sedikit pun tidak bersedih. Ini rutin aku dan walaupun ianya membosankan bagi kamu, ianya menggembirakan hati aku. Sekurang-kurangnya pada saat itu aku gembira.

Kemana arah perjalanan aku selepas ini, aku tidak peduli. Aku lalui saja tanpa banyak bicara dan persoalan. Hidup ini lebih senang begitu, tanpa bicara dan persoalan. Langit petang yang damai, cahaya pagi yang indah, malam di kala bintang-bintang berkerdipan, angin dan pantai, hujan... Semua itu lebih indah dinikmati tanpa bicara dan persoalan. Aku cuma perlu duduk diam dan menikmatinya. Kenapa aku perlu persoal dan bicarakan segala teori dan falsafah mengenai sekeliling aku? Aku tidak cukup bijak untuk semua itu.

Sahabat-sahabat, orang yang mengenali dan sesiapa saja; biarkan saja mereka dengan hidup mereka. Aku tidak mahu mereka bersusah payah mengingati hari lahir aku dan mengucapkan selamat kepada aku. Tidak perlu. Kerana mereka tidak seperti aku, mungkin. Mereka tidak perlukan nostalgia untuk hidup. Mereka tidak perlu melihat apa yang ada di hadapan mereka kerana mereka sedang melihat nun jauh di sana. Masa depan mereka. Sedang aku pula sentiasa terhenti-henti dalam perjalanan dan melihat apa yang ada di hujung jari kaki ada selalu juga menoleh kebelakang dan melihat apa yang telah aku lalui. Itu aku, bukan kamu. Aku tidak mahu berlari. Aku mahu berjalan dan menikmati hidup dengan cara aku sendiri.

33 tahun aku di sini dan ianya amat memuaskan. Tidak ada apa dalam dunia yang aku sanggup gadaikan untuk ditukar dengan apa yang telah aku lalui. Aku takkan lakukannya. Ini hidup aku dan aku menghargainya.

Terima kasih kerana sudi membaca.

Ulasan

  1. aku_ayu2:43 PTG

    happy belated birthday..
    takpe..aku faham. kerana aku juga pernah melaluinya. suatu masa. lama dulu.

    BalasPadam

Catat Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…