Langkau ke kandungan utama

Aku RV, Jadi Aku Perlahan


Raziq, anak saudara aku. Setiap kali nampak aku, dia akan membebel perkara yang aku langsung tak faham.

2.43 pagi, Isnin, 11 Februari. Aku masih belum tidur. Aku menunggu si Aliah, kawan aku yang dalam perjalanan balik dengan bas dari JB tengah malam buta ini. Kalau aku tidur, pasti susah untuk aku dengar bunyi telefon atau bangun sekalipun. Sepanjang siang tadi aku memandu pulang dari kampung menempuh jalan yang sesak dan panas yang terik. Jadi ya, aku letih. Maka kalau aku tidur, aku pasti akan tidur. Memang mata ini sudah terasakan amat berat.

Ada iMac depan mata. Wireless broadband di rumah dalam keadaan baik. Jadi aku ambil kesempatan untuk menulis dan berlayar. Sekurang-kurangnya hilang bosan dan leka menghabiskan masa. Aku mencari siaran Top Gear di YouTube. Tapi loadingnya agak patchy. Sempat aku melihat aksi tiga orang pengacara Top Gear memperbodohkan diri mereka dengan pergi berkaravan dan akhirnya membakar secara tidak sengaja (mungkin sengaja) karavan yang mereka tunda. 

Aku sebenarnya suka berkaravan. Atau lebih spesifiknya orang Amerika memanggil aktiviti tersebut sebagai RV. Aku lebih suka kenderaan RV ala Amerika yang besar dan penuh dengan peralatan. Mahu saja aku miliki sebuah RV dan jadikannya sebagai rumah aku sepanjang masa. Aku tidak perlu risau dan berkira untuk menyewa rumah. RV adalah rumah aku dan aku bawa kemana saja apabila perlu. Aku mungkin boleh tidur di mana saja, tetapi memandangkan kadar jenayah di Malaysia ini amat tinggi, aku fikir tempat paling selamat adalah di hadapan pintu pagar balai polis saja.

Aku tak fikir buat masa sekarang budaya RV akan berkembang di Malaysia. Kebanyakkan orang Malaysia lebih selesa dengan berkereta, ada rumah atau kalau hendak bercuti, tidur di hotel saja. Sebab lain mungkin kerana harga petrol yang tinggi dan cukai jalan yang amat-amat membebankan. Lagi pun, tidak ada satu pun pusat RV di Malaysia, walaupun hentian rehat sepanjang lebuhraya adalah satu lokasi yang baik. 

Jangan tanya, tapi memang betul aku kehilangan idea semenjak kebelakangan ini. Seperti tidak ada apa yang hendak diperkatakan walau ada perkara yang boleh diperkatakan.

Esok siang mungkin aku lebih bergeliga untuk menulis.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…