Langkau ke kandungan utama

Baris-Baris Kata Dengan Seribu Cerita

Nasib baik juga kebanyakkan kawan opis lebih gemar bermain dengan Friendster dan Facebook. Baik kerana aku tidak perlu bersaing untuk blog. Bukan mahu bersaing pun, tetapi kurang tekanan apabila orang lebih taksub dengan Facebook dan Friendster. Aku tidak perlu memikirkan risiko apabila menulis. Aku tidak perlu pertontonkan gaya-gaya potret syok sendiri yang diambil dan ditempel dalam Facebook atau Friendster. Aku cuma perlu letak gambar berkaitan dengan penulisan aku.

Apabila melawat beberapa website kawan lama dari zaman sekolah dahulu, kini timbul trend menulis pengalaman semasa di persekolahan dahulu. Siapa mulakan? Tidak kiralah siapa pun namun ianya mengimbau kenangan lama dan membuat diri tersenyum apabila membacanya. Siapa kata sejarah lama tidak perlu dikenang? Inilah penting sejarah lama. Kerana ianya mengajar kita erti hidup. Kerana ianya tidak akan berulang kembali seperti DVD yang kamu tontoni. Ianya cuma ada dalam kenangan; dalam fikiran, dalam gambar dan dalam tulisan sebegini.

Aku bertuah kerana aku mulakan blog ini sejak lama dahulu dan aku tidak pernah padamnya. Aku cuma bertukar lokasi dan caranya saja. Blog aku dahulu ada menceritakan perihal peristiwa 11 September 2001. Sebegitu lama. Blog aku menceritakan banyak perkara yang bila aku baca kembali, aku sendiri akan tersenyum. Inilah kenangan aku, dalam bentuk penulisan sebegini. Tiada potret gambar yang boleh aku tempel di Facebook atau Friendster. Cuma baris-baris ayat sebegini menceritakan hidup aku ketika aku sedang menulis baris-baris ini. Bukankah si pengembara dahulu hidupnya begini juga? Mencatatkan pengembaraannya dalam bentuk penulisan.

10 tahun lagi, kiranya masih ada usia dan masih ada blog ini, apabila dibaca kembali baris-baris ini, pasti akan aku tersenyum sendiri.

Baru aku sedar kenapa suatu masa dahulu manusia rajin menulis di dalam diarinya. Kenapa diarinya menjadi begitu rahsia dan begitu berharga sehingga dibawa kemana-mana. Berbekal torchlight, pelita dan lampu malam lewat malam, manusia-manusia ini tekun menulis dengan mata pena tentang hidup mereka di diari.

Kini dengan blog sebegini, manusia masih menulis diari hidupnya tetapi untuk tatapan umum. Dan apabila penulisan itu menjadi jujur dan tidak berpura-pura, ianya mampu menarik ribuan pembaca untuk menikmati sedetik masa di internet sambil membaca perihal orang asing dalam hidup. Namun sesekali kita temui penulisan yang jujur dan amat-amat menarik minat kita, maka kita jadi peminat dan sentiasa menunggukan hasil penulisan yang sepenuhnya. Seperti yang terjadi kepada SDN dan PaulTan. Mereka adalah 'celebriti' dunia blog Malaysia. Ada ramai lagi, tapi aku melihat contoh yang paling mudah.

Aku? Aku cuma ingin terus menulis. Itu saja.

Ulasan

 1. aku_ayu12:58 PTG

  teman2 yg lain ada blog jugak ke? boleh dapatkan addressnya?

  BalasPadam
 2. http://emaismail.blogspot.com
  http://rennysz.wordpress.com

  yang dua ni je tahu. lain tak aktif.

  BalasPadam
 3. Aku pun nak menulis je sebenarnya.

  BalasPadam

Catat Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…